«Τ΄ Αλω» Ραδιόφωνο

     

 
Κείμενο: Μάρθα Θεοδωρακοπούλου

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

  Πριν ακούσουμε τη φωνή του κ. Γιώργου Σπυρόπουλου, διευθυντή του web radio, να εκπέμπει από «Τ΄ Αλω» ραδιόφωνο, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του για το νέο αυτό εγχείρημα. Δείτε, λοιπόν, τι μας είπε !

 Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το web radio;

 Η ιδέα για το web radio είναι μια δημιουργική έμπνευση που έχει την αιτία της σε τρεις αφορμές: Κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι ο σύλλογος διαπνέεται από “πνεύμα ανησυχίας” για δημιουργικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Στα πλαίσια αυτά η προσαρμογή του συλλόγου στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για την προβολή  ενός τεράστιου μουσικού πλούτου που σχετίζεται με την έννοια “παράδοση” ήταν αναμενόμενη. Εν συνεχεία έρχεται το γεγονός ότι ήδη ο σύλλογος έχει ραδιοφωνικές δράσεις με εκπομπές επί  δεκαετία στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ Χαλκίδος Ιστιαίας και Β.Σποράδων με την εκπομπή “Eν τυμπάνω και χορώ » και ακόμα με την εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό των εργαζομένων 96,5 “Πατήματα στον χρόνο». Τέλος, στο γεγονός ότι υπάρχουν στον σύλλογο πολλά φιλόμουσα πρόσωπα που επιθυμούν την παρουσίαση στο ευρύ κοινό των μουσικών τους προτάσεων

 Τι είναι αυτό που θέλει να κομίσει το web radio στους ακροατές του;

 Αυτό που θέλει να κομίσει το web radio στους ακροατές του είναι αφ’ ενός μεν ν’ ακούσουν τη λεγόμενη “παραδοσιακή μουσική” σε όλες τις μουσικές τάσεις και αφ’ ετέρου να επικοινωνήσει το όχι και τόσο γνωστό ζήτημα της διαχρονικής παραδοσιακής μουσικής  παραγωγής, με την έννοια ότι δομικά στοιχεία της παραδοσιακής  μουσικής όπως ρυθμοί, όργανα, στίχοι μελωδίες έχουν επενδύσει και σημαδέψει  “άλλες” μουσικές δημιουργίες.

Τι είδους μουσική μπορεί να ακούσει κάποιος στο web radio;

 Αν λύσει την περιέργεια αυτή θα κατανοήσει ότι στο πρόγραμμα του web radio θ’ακούσει εντελώς ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ αλλά με κεντρικό πυρήνα τα λεγόμενα «παραδοσιακά στοιχεία». Θ’ ακούσει βέβαια και τα “κλασικά” παραδοσιακά τραγούδια, αλλά με τρόπο ώστε να γίνει αντιληπτό ότι π.χ όπως ακούει το “Μαντήλι καλαματιανό” και κινείται ανάλογα, στα ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ βήματα θ’ ακούει και το “Παραμύθι με λυπημένο τέλος” με τον Πασχαλίδη ή το “Ας κρατήσουν οι χοροί” με τον Σαββόπουλο. Ας μην πούμε τα “ξένα” κομμάτια, τα κρατάμε για έκπληξη!

 Πείτε μας λίγα λόγια για τη λειτουργία του 

 Αυτό είναι το πρόγραμμα του web radio “Αλωνάκι” το οποίο θα εκπέμπει επί 24ωρου βάσεως. θα έχει ειδικά αφιερώματα π.χ για ξενιτεμένους ή χορευτική μουσική για “ξεφάντωμα” (Κυριακή μεσημέρι) ακόμη και “παραδοσιακό clubbing” θα έχουμε.

 Επίσης για τους θεατρόφιλους  θα έχουμε ” το Θέατρο της Δευτέρας” και επίσης και μουσικές με folk στοιχεία από όλο τον κόσμο. Δεν έχουν μόνο οι Έλληνες «παράδοση». Και αφού το Web θ’ ακούγεται σε όλο τον κόσμο θα έχει και ακούσματα για όλο τον κόσμο.

 Γιατί κάποιος να συντονιστεί στο web radio, γιατί να επιλέξει να κατεβάσει την εφαρμογή;

 Θα κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή κατ’ αρχήν από καθαρή περιέργεια για να δώσει απάντηση στο ερώτημα: τι μουσική μπορεί να “παίξει” ένας σύλλογος που διδάσκει χορό. Εν συνεχεία για να διαπιστώσει, αφού δει το πρόγραμμα και πριν ακούσει οτιδήποτε, αν όντως θ’ ακούσει τα μουσικά θέματα που αναφέρονται π.χ τι περιλαμβάνει η εκπομπή “ρίμες απ’ ατσάλι », έχει σχέση η rap με την παράδοση ή έχει σχέση η rock με την παράδοση, έχουν γράψει οι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες «παραδοσιακά τραγούδια» είναι ο « καλαματιανός” ρυθμός που ακούγεται παγκοσμίως και όχι μόνο …στην Καλαμάτα γράφονται σήμερα που μιλάμε τραγούδια σε ρυθμό «τσάμικο»;

 Όποιος επιλέξει το web radio, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μόνο που θ’ ακούσει θα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ, για όλες τις ηλικίες για όλα τα “γούστα” για όλες τις ώρες, για όλες τις διαθέσεις και για όλο τον κόσμο. Συμπερασματικά  όπως λέει και το ραδιοφωνικό του σήμα, το άκουσμά του και το μουσικό του αποτύπωμα θα είναι «κάτι το διαφορετικό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.