Οι σαλταδόροι του ’40

 
 
Κείμενο: Νίκος Μπάνος

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου  

Χρόνια πολλά στο μεγάλο Όχι που είπε τότε ο ελληνισμός στο τέρας του φασισμού. 

…. Θα ήθελα όμως  να επιμείνω σε κάτι αφανείς ήρωες που δε μνημονεύονται στις επίσημες γιορτές. Θα μιλήσω για τους σαλταδόρους του 40, μία έννοια πολύ παραξηγημένη σήμερα, γιατί τότε που η ζωή του Έλληνα μπήκε στο σημάδι της φασιστικής κτηνωδίας, σήμαινε κάτι άλλο.

 Ήταν νέοι, ήταν παιδιά, κυρίως από τα προσφυγικά, που ύψωσαν τα χλωμά κορμάκια τους και με την αφοβία τους προσπάθησαν να σώσουν ότι σώζεται! Τα πεινασμένα παιδιά του ‘ 40 έμοιαζαν με τα παγωμένα σπουργίτια πάνω στο σύρμα που ρωτούν τους γονείς τους, γιατί σκοτείνιασε τόσο και γιατί δε θυμούνται το ψωμί… τι ήταν τελικά, ένα όνειρο; 

….και οι δικοί τους τους εξηγούν ότι ήρθε ένα κακό τέρας που έκρυψε τον ήλιο της Ελλάδας και ότι γρήγορα εκείνοι θα ξαναφέρουν πίσω τον ήλιο. Τότε τα σπουργίτια κατεβαίνουν από το σύρμα και σκέφτονται ότι πρέπει κι εκείνα να βοηθήσουν….

 Οργανώθηκαν, έκαναν ομάδες και “την έστησαν” πάνω σε στροφές, όπου επιβράδυναν τα γερμανικά καμιόνια τα οποία μετέφεραν τρόφιμα. Μερικοί σάλταραν στα καμιόνια και πέταγαν στο δρόμο ψωμιά και ο,τι άλλο φαγώσιμο έβρισκαν σ’ αυτούς που περίμεναν από κάτω, πηδούσαν γρήγορα, με την ψυχή στο στόμα και γίνονταν “καπνός” με τους υπόλοιπους. Μερικές φορές δεν προλάβαιναν και γονάτιζαν στο δρόμο αγκαλιά με το καρβέλι, χτυπημένοι από τον άσπλαχνο κατακτητή.

  Οι σαλταδόροι σα μικροί Χριστοι, μοίραζαν το ψωμί στις πεινασμένες γειτονιές. Άλλες φορές πάλι, κρυμμένοι πίσω από τους φούρνους που τους δούλευαν Έλληνες, ξέκλεβαν κανένα μπαλάκι ζυμάρι για να ξεγελάσουν την πείνα τους.

 Αυτά τα έγραψα για να αποκατασταθεί η αληθεια για την πραγματική έννοια του σαλταδόρου, λέξη ηρωική για τότε που όμως σήμερα έχει εκφυλιστεί. Σήμερα που γιορτάζουμε το Όχι, ας πούμε ένα μεγάλο Όχι στο Φασισμό”, από όπου κι αν προέρχεται αλλα και στη χρήση του όρου σαλταδόρος για τους σημερινούς τυχοδιώκτες η τους αριβίστες, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των αφανών μικρών ηρώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.