Νέο”Συλλογικό”Πολιτισμικό Ταξίδι. Σταθμός: Το Αλωνάκι.

 
 
 Κείμενο: Δημήτρης Λιανοστάθης
Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

  Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των πολιτιστικών φορέων. Των πολιτιστικών φορέων, που τα δύο προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν κλειστοί, το υπόλοιπο δε, υπολειτουργούσαν. Μετά την αναστολή των μέτρων για τον κορονοϊό και ειδικά το καλοκαίρι, ο λαός μας έδειξε ότι διψάει για πολιτιστικές δράσεις. Δράσεις τις οποίες δεν θέλει απλά να παρακολουθεί, αλλά να συμμετάσχει σε αυτές και να τις βιώνει. 

 Έτσι λοιπόν με την έναρξη της «συλλογικής χρονιάς» όλοι οι φορείς ετοιμάστηκαν να υποδεχθούν παλιά και νέα μέλη και να πορευτούν στα πολιτισμικά τους “ταξίδια” . 

Το Αλωνάκι, συνεπές στον ρόλο του, τα δύο προηγούμενα χρόνια αναδιάταξε τις πολιτισμικές του δυνάμεις και με την έναρξη της νέας χρονιάς είναι έτοιμο να ξεδιπλώσει όλες τις προτάσεις και δράσεις του, στον χώρο που υπηρετεί. Είναι λοιπόν ο κατάλληλος χρόνος -αρχικά- να αναφερθούμε στις προγραμματισμένες αυτές δράσεις, αλλά και σκέψεις επί αυτών.

  • Γνωρίζοντας ότι οι τεχνολογίες πρέπει και μπορούν να ενσωματωθούν στη λειτουργία των πολιτιστικών φορέων και των δράσεων τους, ξεκινήσαμε και φέτος -για δεύτερη συνεχή χρονιά -τις διαδικτυακές εγγραφές, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική “η ενσωμάτωση” νέων και παλαιών μελών στα τμήματα μας. Ήδη η προσέλευση των ανθρώπων μας είναι πρωτόγνωρη, κάτι που καθιστά και την ευθύνη μας απέναντι τους, αλλά και στον χώρο μας,  ακόμα μεγαλύτερη. 
  • Το λαϊκό καφενείο, μία δράση η οποία είχε και έχει σημαντική θέση στις δράσεις του φορέα μας, επανακάμπτει και προσκαλεί, όλους, μέλη του συλλόγου και μη, να συμμετάσχουν σε αυτό. Παίρνοντας ως αφορμή ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά,  κουβεντιάζουμε, γελάμε, τραγουδάμε, χορεύουμε, πίνουμε, κερνάμε, με όρους “καφενείου”.
  • Μετά το αλωνάκι press (https://news.alonaki.org.gr) τη διαδικτυακή εφημερίδα μας, μια νέα σπουδαία δράση, ένα νέο μεγάλο παράθυρο επικοινωνίας ετοιμάζεται να ανοίξει, το web ράδιο αλωνάκι (https://alonaki.org.gr/alonaki-web-radio). Έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, φτιάχτηκε ραδιοφωνικό στούντιο στη δεύτερη αίθουσα του φορέα μας και είμαστε πλέον έτοιμοι να εκπέμψουμε μουσική 24 ώρες το  εικοσιτετράωρο  και με ζωντανές εκπομπές, από την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

 Για το σκοπό αυτό το μέλος μας Μάριος Ιωάννου –προγραμματιστής- δημιούργησε μια εφαρμογή app – για Android κινητά, την οποία με προσεχή ανακοίνωση, μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε.  Παράλληλα μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή μας για λογισμικό iOS, θα προταθεί άλλη εφαρμογή για κινητά iOS. Βέβαια πέραν των παραπάνω εφαρμογών, θα μπορούμε να ακούμε το web ράδιο αλωνάκι και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας μας  www.alonaki.org.gr αλλά και της σελίδας της διαδικτυακής εφημερίδας https://news.alonaki.org.gr μας. (Στο web ράδιο αλωνάκι δε θα υπάρχουν διαφημίσεις)

Τον Μάη που μας πέρασε το Yπουργείο Πολιτισμού μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών φορέων, εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εγγεγραμμένους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις ανάδειξης στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν εγγραφή στο εθνικό ευρετήριο. Το Αλωνάκι, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για δράσεις διαφύλαξης του στοιχείου «Ο πολιτισμός της Ελιάς και του Ελαιόλαδου» στη βόρεια Εύβοια. Η πρόταση μας αξιολογήθηκε θετικά, τόσο ως προς την αιγίδα όσο και ως προς την οικονομική υποστήριξη.

 ´Ετσι από τον Νοέμβριο μέχρι και τον προσεχή Ιούνιο, τ΄ Αλωνάκι θα προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις στην παραπάνω περιοχή. Δράσεις οι οποίες πέραν του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν τη συνέργεια της Περιφέρειας Στερεάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, της Διεύθυνσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ευβοίας, των Δήμων της Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννης, των συνεταιρισμών Ροβιών και Αιδηψού και άλλων φορέων.

 Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό project που έχει σχεδιαστεί από το Αλωνάκι και θα διεκπεραιωθεί από ανθρώπους του πολιτισμού. H αξιολογική έκθεση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι η πρόταση μας «επιχειρεί να συμβάλλει στην τόνωση της συλλογικής μνήμης των πυρόπληκτων κοινωνιών της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

 Το πρόγραμμα  θα εξακτινωθεί σε τέσσερις κύριες δράσεις.

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτισμικού Σχολειού του φορέα μας σε σχολεία της Βόρειας Εύβοιας,

-παραγωγή ντοκιμαντέρ για τον πολιτισμό της Ελιάς και του ελαιολάδου στην βόρεια Εύβοια από επαγγελματίες του χώρου και την επικοινωνιακή ομάδα μας αλωνάκι HD,

-ημερίδα με θέμα τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιόλαδου και συμμετέχοντες επιστήμονες του χώρου αλλά και μέλη της τοπικής κοινωνίας που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το ευλογημένο δέντρο και στα παράγωγα του. Σκοπός της ημερίδας αυτής, η ανάδειξη του πολιτισμού της Ελιάς και του Ελαιόλαδου, πέραν των οικονομικών, καλλιεργητικών και άλλων παραμέτρων.

 –Τέλος, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου με μια Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τραγούδια για την ελιά και το ελαιόλαδο και βέβαια για τους ανθρώπους που νέμονται αλλά και νέμουν αυτό το ευλογημένο δέντρο. 

 Πέραν των παραπάνω, το Αλωνάκι έχει προγραμματίσει άλλη μια σπουδαία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ύστερα από αξιολόγηση της διεύθυνσης νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, στo πλαίσιo δράσεων για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιά τον προσεχή Γενάρη θα πραγματοποιήσουμε το τρίτο  και τελευταίο μέρος της θεματικής μας εκδήλωσης «Πέτρα που θέλει να κυλά», με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αξιολογική πρόταση του ΥΠΠΟΑ αναφέρει για τη δράση αυτή, ότι «αποσκοπεί   

α) σε μια καινοτόμο προσέγγιση της δημοτικής μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού σε τρία διαφορετικά θεματικά πλαίσια 

β) προβάλλει τη συμβολή τους στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας

γ) υποστηρίζεται από έμπειρη διεπιστημονική ομάδα, αλλά και μουσικά σχήματα, επαγγελματίες του θεάτρου για την τεκμηρίωση και πλήρη πλαισίωση των εκδηλώσεων»

 Στην εκδήλωση αυτή του φορέα μας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα συνεργήσουν το Σωματείο «Διάζωμα», το Μέγαρο Μουσικής, η Περιφέρεια Στερεάς και ο Δήμος Χαλκίδας.

 Το Αλωνάκι λοιπόν μετά τις παραστάσεις «Mάνα με τους εννιά σου γιους» και «Σκοποί στο Γριπονήσι» επιστρέφει για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, καταθέτοντας μια ακόμη σπουδαία πολιτισμική πρόταση, την «Πέτρα που θέλει να κυλά».

One thought on “Νέο”Συλλογικό”Πολιτισμικό Ταξίδι. Σταθμός: Το Αλωνάκι.

  1. Θερμά συγχαρητήρια για την τόσο αξιόλογη πρωτοβουλία ! Μια ολοκληρωμένη πρόταση με κοινωνική ευαισθησία, δεμένη με την παράδοση και με το σημερινό “γίγνεσθαι”. Υποκλίνομαι στην εκπόνηση, στη συνέργεια με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και στις αντοχές που χρειάζονται για την διεκπεραίωση ενός τόσο μεγαλεπήβολου σχεδίου. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!!!
    Αμαλία Καλαθέρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *