“Δια Ζώσης” με την Ιωάννα Χαλεπά, δ/ντρια του Πολιτισμικού σχολειού

 
Συνέντευξη: Αγγελική Μούντριχα, Μάρθα Θεοδωρακοπούλου 

 

 

  Εν όψει της λειτουργίας του πολιτισμικού σχολειού του συλλόγου μας η διευθύντριά του, κ. Ιωάννα Χαλεπά, μας αφιέρωσε λίγο χρόνο και μας μίλησε γι΄ αυτό. 

 Σας πέρασε από το μυαλό ότι η χρήση  της λέξης σχολείο, θα μπορούσε να αποτελέσει αποθαρρυντικό παράγοντα για τα παιδιά στην αρχή των καλοκαιρινών τους διακοπών;

  Όχι, γιατί δε λέγεται σχολείο, αλλά σχολειό. Ένα πολιτισμικό σχολειό που τα παιδιά αμέσως συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για ένα τυπικό σχολείο, όπως το έχουν στο μυαλό τους, αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό. Έρχονται σε επαφή και με άλλα παιδιά πέρα των συμμαθητών τους και καταπιάνονται με διαφορετικά αντικείμενα, ψυχαγωγικού και πολιτισμικού κυρίως χαρακτήρα, κάτι το οποίο εκλείπει από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πώς νομίζετε ότι το δέχονται τα παιδιά;

 Πολύ θετικά και είμαι σίγουρη γι΄ αυτό, επειδή βλέπω τις αντιδράσεις τους κάθε πρωί στο σχολειό μας. Συνειδητοποιώ με πόση χαρά έρχονται και όταν φτάνουμε στο τέλος κανένα παιδάκι δε θέλει να τελειώσουμε και θέλουν όλο αυτό να έχει μια συνέχεια και μια παράταση. 

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δράση του σχολειού;

 Το σχολειό μας είναι ένα σχολείο άτυπης εκπαίδευσης που έχουμε κτίσει με τον κύριο Δημήτρη με πολύ μεράκι και αγάπη.  Διαρκεί τρεις εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο. Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πήραμε και την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού.

 Τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούμαστε είναι διάφορα, τα οποία διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο σε μικρή κλίμακα και σε κάποιες τάξεις, κυρίως στην πέμπτη και έκτη, τείνουν να εκλείψουν. Μερικά από αυτά είναι: θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική αγωγή, εργαστήρια κινούμενης εικόνας, παραδοσιακές φορεσιές και πώς αυτές σχετίζονται με τη σημερινή ενδυμασία, ο πολιτισμός της Εύβοιας, αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευή παραδοσιακών και όχι μόνο μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά, εργαστήρι σύγχρονης τέχνης, παραμύθια,  κατασκευή μικρών επιτραπέζιων παιχνιδιών και βέβαια μέσα από μελωδίες και πατήματα-βήματα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς.

 Φέτος θα έχουμε και ένα καινούριο μάθημα « Μικρομαγειρέματα » όπου τα παιδιά θα μπορούν να ασχοληθούν με τη γαστρονομία, αν και ήδη υπάρχει το γευστικό ερέθισμα, αφού στο σχολειό μας τρώμε πολύ ωραίο κολατσιό! Την τελευταία Πέμπτη τα παιδάκια μας πάνε μια τελική εκδρομή και κάνουμε και το μπανάκι μας! Και για το τέλος αφήνουμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο δασάκι του Καράμπαμπα, κάτι που έχει καθιερωθεί από πέρσι. Τα παιδιά με έναν χάρτη περνούν από διάφορες δοκιμασίες μέχρι να βρουν τον θησαυρό.

Τι περιμένετε να αποκομίσουν τα παιδιά από το σχολειό;

 Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά κερδίζουν πάρα πολλά από το σχολειό μας και είναι κάτι που το διαπιστώνω κάθε φορά που υλοποιείται. Είναι η πέμπτη χρονιά που θα λειτουργήσει το σχολειάκι μας και θα χτυπήσει το κουδούνι του. Θα σας πω κάτι  που συνέβη την πρώτη χρονιά που λειτούργησε. Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε κάνει με τους γονείς των μαθητών μας, για να τους ενημερώσουμε σχετικά με τη λειτουργία του, θυμάμαι τον κύριο Δημήτρη να τους λέει: « Είμαι και  εγώ γονιός και το παιδί μου θα έρθει στο πολιτισμικό σχολειό. Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας τα απογεύματα θα μιλάνε γι’ αυτό ». Όταν, λοιπόν, φύγαν οι γονείς, λέω στον κύριο Δημήτρη: « Εντάξει, εμείς το έχουμε χτίσει με αγάπη και μεράκι, αλλά πώς είστε τόσο σίγουρος ότι τα παιδιά θα μιλάνε για το σχολειό; » και εκείνος συνέχισε με χαμόγελο: « Ιωαννίτσα, να ξέρεις ότι αυτό θα γίνει! », και όντως έτσι έγινε.

 Τα παιδιά, εκτός των πολλών αντικειμένων με τα οποία έρχονται σε επαφή, κάνουν ισχυρές φιλίες που μένουν ζωντανές μέσα στη χρονιά, καλλιεργούν τη φαντασία τους, ανιχνεύουν τα ταλέντα τους μέσα από μπόλικο παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Και βέβαια αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι η ολόπλευρη ανάπτυξή τους. 

 Μπορείτε να μας πείτε κάποιες σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας του;

 Σίγουρα το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σχολειό μας λειτουργεί με την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού σημαίνει πολλά για την πορεία του. Επιπλέον, σημαντική στιγμή ήταν η συμμετοχή του εργαστηρίου κινούμενης εικόνας του στο 11 φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ το 2017, καθώς επίσης και η φετινή μας επίσκεψη το Πάσχα στη Βαμβακού Λακωνίας για μια μοναδική εκπαιδευτική δράση για παιδιά δημοτικού σε συνεργασία με την ομάδα Vamvakou Revival και με αποκλειστική δωρεά από το Stavros Niarchos Foundation. Όλα αυτά είναι αρκετά ελπιδοφόρα για εμάς και για την εξέλιξη του σχολειoύ μας. 

Ποιο είναι το όραμά σας για το πολιτισμικό σχολειό;

 Όραμά μας είναι το πολιτισμικό σχολειό να μη μείνει στάσιμο, να εξελίσσεται διαρκώς ακολουθώντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι «πέτρα που κυλά δε χορταριάζει». Είναι γεγονός ότι το σχολείο μας έχει αφήσει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στην πόλη της Χαλκίδας και ευελπιστούμε στο μέλλον  αυτό να επεκταθεί και Πανελλαδικά. Οι δύο αιγίδες που μας δόθηκαν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Και κάποια στιγμή γιατί όχι, να γίνει συνέργεια Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Παιδείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *