Ειρήνη Ματζώρου, Τα ψέματα της Κασσάνδρας

 
Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παχού
Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου
 

 Η Ειρήνη Ματζώρου, ένα δικό μας παιδί από την Εύβοια, κάνει την πρώτη της συγγραφική απόπειρα και μας εντυπωσιάζει με το βιβλίο της «Τα ψέματα της Κασσάνδρας’’. Με γλαφυρή γραφή  διαπραγματεύεται τις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων, την σύγκρουση παλιών και νέων αντιλήψεων και την πορεία που ακολουθεί η ζωή των ηρώων μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Ποια πλευρά θα επικρατήσει σε αυτήν την διελκυστίνδα;

 Παρασκευή απόγευμα το ραντεβού μας, σε ένα καφέ της πόλης, με την Ειρήνη Ματζώρου θα κουβεντιάσουμε για το βιβλίο της  με σκοπό να γνωρίσουμε  την νεαρή συγγραφέα. Η Ειρήνη Ματζώρου είναι απόφοιτος του τμήματος οπτικής και οπτομετρίας. Παράλληλα εργάζεται ως πωλήτρια σε επιχειρήσ εστίασης. Η αγάπη της για τη συγγραφή  την οδήγησε στην συγγραφή του πρώτου της βιβλίου.

Ειρήνη πώς ξεκίνησε η επαφή σου με τη γραφή;

 Από πολύ μικρή διάβαζα βιβλία από την βιβλιοθήκη του πατέρα μου, και στην συνέχεια επισκεπτόμουν την δανειστική βιβλιοθήκη. Ως παιδί διάβαζα ιστορίες και συγκλονιζόμουν. Με έκαναν να αισθάνομαι ότι είχα ταξιδέψει σε όλους αυτούς  τους κόσμους, είχα ζήσει όλες τις περιπέτειες  και ήθελα κι άλλο -όλο και περισσότερο- να ταξιδεύω  διαβάζοντας και να προσπαθώ να πλάσω  διαφορετικές εκδοχές των ιστοριών.

Στην  πορεία μεγαλώνοντας επιχειρούσα να γράψω αλλά τις  πιο πολλές φορές εγκατέλειπα. Αγνοώντας κάτι που  έμαθα αργότερα, πως η συγγραφή θέλει να προσπαθείς διαρκώς, που σημαίνει πως θα γράψεις τα χάλια σου, θα τα πετάξεις, θα ξαναπροσπαθήσεις, έως ότου καταφέρεις το καλύτερο που επιθυμείς.

Η Κασσάνδρα πως ξεκίνησε;

 Ξεκίνησε γιατί μου άρεσε ο μύθος της Κασσάνδρας. Είναι ένας πολύ τραγικός μύθος. Την Κασσάνδρα την καταράστηκε ο Απόλλωνας να προβλέπει τα μελλούμενα και κανείς να μην την πιστεύει. Είναι πολύ άσχημο να μην σε πιστεύει κανένας ,να μην σε ακούν όταν μιλάς. Ορμώμενη από το μύθο έπλασα την ιστορία της Κασσάνδρας ως κάποιας κοπέλας κοντινής μας ή γνωστής μας. Η ιστορία αυτή έμεινε ημιτελής για καιρό, έως ότου εξιστόρησα την προσπάθεια μου σε μια φίλη μου, την Ελίνα. Η περιέργεια της και ο ενθουσιασμός της με βοήθησαν στην εξέλιξη της ιστορίας  και την ολοκλήρωση του βιβλίου μου. Την ευχαριστώ για την πίστη της σε εμένα γιατί μου έδωσε την ώθηση για την ολοκλήρωση του βιβλίου μου.

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για την πλοκή του βιβλίου σου;

 Το βιβλίο μου έχει ελαφριά πατήματα. Διαδραματίζεται σε ένα  μικρό χωριό, σχετικά απομακρυσμένο. Παρακολουθούμε την ζωή μιας οικογένειας στην διάρκεια ενός μηνός περίπου. Η οικογένεια αποτελείται από τους γονείς και τα τρία παιδιά, ένα από αυτά είναι η Κασσάνδρα. Η Κασσάνδρα είναι το απόκληρο παιδί της οικογένειας. Δεν είναι όμορφη ή έτσι την κάνουν να νιώθει, καθώς και το ότι η μοίρα της έχει επιλεγεί για εκείνη, χωρίς να ξέρει αν μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό, αφού φταίει ο περίγυρος για αυτό που βιώνει.

 Όμως η Κασσάνδρα βλέπει διάφορα όνειρα που τα βιώνει σαν αληθινά  οράματα μα κανείς δε την πιστεύει. Ένα γεγονός που θα της συμβεί την ωθεί να δει την ζωή της αλλιώς. Με έναν βίαιο τρόπο θα ψάξει τις επιλογές που έχει για να αλλάξει την μοίρα της ή θα πρέπει να ακολουθήσει τυφλά αυτό που της έχουν καθορίσει. Ένα ερώτημα που απασχόλησε τους ανθρώπους ανέκαθεν: Η μοίρα είναι κάτι που συμβαίνει η το επιλέγουμε;

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

 Ξεχωρίζω τον Ευγένιο Τριβιζά για την αστείρευτη φαντασία του και τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει μέσα από τα βιβλία του.

Ποιο είναι το μήνυμα που θες να μας επικοινωνήσεις μέσα από την Κασσάνδρα;

 Η μοίρα μας δεν είναι ένα πεπρωμένο που πρέπει τυφλά να ακολουθούμε. Έχουμε επιλογές. Σίγουρα μας συμβαίνουν πολλά γεγονότα δύσκολα αλλά  δεν χρειάζεται να μένουμε στον αέναο κύκλο του κακού, της στεναχώριας και της βαριάς καρδιάς – η οποία σίγουρα θα υπάρξει – αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι επιβάλλεται να σηκωθούμε στα πόδια μας.

Ειρήνη που αφιερώνεις το βιβλίο σου;

 Στην φίλη μου την Ελίνα για την ώθηση που μου έδωσε με την πίστη και την αγάπη της. Στην μαμά μου που έφυγε στα μισά του βιβλίου μου, γιατί σίγουρα θα χαιρόταν για την προσπάθεια μου, στον πατέρα μου που με στηρίζει σε ό,τι κι αν κάνω. Και στους φίλους μου για την στήριξη που μου δείχνουν. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *