110 Τριαντάφυλλα

Κείμενο: Ευαγγελία Σταμέλου

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

  Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 16 Μαίου 1944, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές 110 ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες από τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, ως αντίποινα της επίθεσης των Ελλήνων αντιστασιακών στην περιοχή της Ριτσώνας. Αρχικό στόχος από τα βάρβαρα σχέδιά τους,  ήταν να εκτελεσθούν όλοι οι άνδρες ηλικίας πάνω από 16 ετών.

 Συγκεντρώθηκαν περίπου δύο χιλιάδες άτομα. Όσοι είχαν ταυτότητα αφέθηκαν ελεύθεροι, οι υπόλοιποι κρατήθηκαν. Όταν κάλεσαν τον Δεσπότη Χαλκίδας Γρηγόριο να υποδείξει 110 άτομα  και ειδικά όσους ανήκαν στην αντίσταση , ο Γρηγόριος είπε στον διερμηνέα να γράψει μόνο το όνομα του «Γρηγόριος ο Χαλκίδος» (τι να σχολιάσει κανείς για αυτήν την ηρωική και  συγκινητική απάντηση)

 Τελικά εκτελέστηκαν 110 ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες στο 110ο χιλιόμετρο στον δρόμο Αθηνών Χαλκίδας.  Τους ανάγκασαν να σκάψουν έναν λάκκο και τους έριξαν νεκρούς ή μισοζώντανους μέσα.

 Στην μνήμη τους και για το τραγικό αυτό συμβάν και φέτος ο Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, συνεχίζοντας την παράδοση από προηγούμενους γνωστούς και φίλους, οργάνωσε εκδήλωση με τρισάγιο, πεζοπορία, ομιλίες από διάφορους φορείς και το πιο συγκινητικό ήταν η κατάθεση 110 τριαντάφυλλων στο Μνημείο, από τους παρευρισκόμενους και κυρίως από μικρά παιδιά που με ιδιαίτερη προσοχή και σεμνότητα παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση…

 Επειδή συχνά ξεχνάμε την καταγωγή μας, την ιστορία μας, το βαρύ μας παρελθόν και την κληρονομιά μας, σε συνδυασμό με την αλλοίωση πολλών ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της πατρίδας μας, πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωες και τους απλούς γνωστούς άγνωστους ανθρώπους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας.  ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *