Παλιά επαγγέλματα της Χαλκίδας, Ο Σαλεπιτζής

 
Κείμενο:Αντώνης Σαμαρτζής

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 


 Ξημέρωμα, χιόνι, τσουχτερό κρύο, παγωνιά. Ο κόσμος πάει στις δουλειές του κυκλοφορώντας με βαριά παλτά, κασκόλ και καπέλα, καλά ντυμένος.
Από τη γωνιά του δρόμου ακούγεται μια φωνή «Σαλέπ΄… Σαλέπ΄».
Εικόνα βγαλμένη από το παρελθόν.  Ένα επάγγελμα χαμένο στην πορεία της εξέλιξης…

 Όπως αναφέρει ο Κων. Σπ. Τζαβάρας στο βιβλίο του «Μνήμες από παλιά επαγγέλματα  και επιχειρήσεις στης Χαλκίδας»  «… πουλούσε σαλέπι  ένας Αρμενικής καταγωγής, ονόματι  Καραμπέτ ο οποίος ερχόταν το χειμώνα από την Καβάλα».

 Κρατούσε στον ώμο το σαμοβάρι, και στο χέρι ένα καλαθάκι, με ποτηράκια και πρόσθετε κατά βούληση. Είχε βράσει ήδη από το σπίτι του το νερό με το σαλέπι, αλλά στη βάση του σαμοβάρι είχε αναμμένα κάρβουνα, ούτως ώστε να διατηρεί το σαλέπι ζεστό, έτοιμο να το σερβίρει στο ποτήρι.

 Το σαλέπι ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στην Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα ήρθε μαζί με τους προσφυγικούς πληθυσμούς το 1922.!

 Πρόκειται για ένα αφέψημα παχύρευστο και έχει θεραπευτικές ιδιότητες, χαλαρωτικό και μαλακτικό για την ανακούφιση από τον βήχα, τα βρογχικών και  το άσθμα.

 Παρασκευάζεται από αποξηραμένους κονδύλους άγριας ορχιδέας που αφού αλεσθούν και γίνουν σκόνη   βράζονται και προστίθεται  ζάχαρη  ή μέλι. Προαιρετική η προσθήκη τζίντζερ.

 Μπορούμε να το παρασκευάσουμε στο σπίτι εύκολα.  Το σαλέπι σε έτοιμη σκόνη πωλείται σε καταστήματα τροφίμων.

One thought on “Παλιά επαγγέλματα της Χαλκίδας, Ο Σαλεπιτζής

  1. Αχ! Τι αναμνήσεις ξεπηδούν! Ο κύριος με τον άσπρο πολίτικο χαλβά που γυρνούσε στις γειτονιές της Χαλκίδας. Εκείνος που τα καλοκαίρια γυρνούσε φωνάζοντας Καρεκλάααας κι οι νοικοκυρές τον φώναζαν να επισκευάσει τις ψαθινες καρέκλες. Τον κύριο που του έλειπε το ένα χέρι και γυρνούσε στις γειτονιές πουλώντας μπανάνες με το καροτσάκι του κι εμείς έχοντας εξασφαλίσει 1 δραχμή τρέχαμε να αγοράσουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *