“Δια ζώσης”με τον Νίκο Χατζόπουλο

 

Συνέντευξη: Μάρθα Θεοδωρακοπούλου, Αγγελική Μούντριχα

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

   Ό,τι και να πούμε ή να γράψουμε εμείς για τον κύριο Νίκο Χατζόπουλο είναι λίγο. Ο καθένας μας μπορεί να τον έχει στο μυαλό του με χίλιους δύο τρόπους, με χίλιους δυο ήχους, μιας και το βιολί του μπαίνει στη χωροχρονοκάψουλα και ταξιδεύει. Ας γίνουμε λοιπόν συνταξιδιώτες του μέσα από την εφημερίδα μας.

κε Χατζόπουλε καλησπέρα σας. Είστε ένας μουσικός με σπουδαίο πολιτιστικό αποτύπωμα που στην παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής δώσατε ένα ξεχωριστό χρώμα και ένταση θα λέγαμε. Το είδαμε και  από την ανταπόκριση του κόσμου. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον φορέα μας; 

  Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η Συνεργασία μας με το Αλωνάκι και τον Δημήτρη Λιανοστάθη, ξεκίνησε με ένα απλό τηλεφώνημα του, προς εμένα. Μου εξήγησε την ιδέα της παράστασης και συμφώνησα αμέσως, καταλαβαίνοντας και γνωρίζοντας συγχρόνως, έναν Άνθρωπο, που πρώτα από όλα, αγαπάει την Ελληνική Παράδοση, τόσο σε Μουσικό, όσο και σε Λαογραφικό επίπεδο. Δεν χρειάστηκα κάτι περισσότερο για να πω ναι, στη συμμετοχή μου.

Έχετε συμμετάσχει στο παρελθόν σε κάποια αντίστοιχη παράσταση/πρόταση;

    Βεβαίως. Στην παράσταση/πρόταση του καθηγητή κ Σταύρου Σπηλιάκου, το 2015, με τίτλο η «Ανατολή του Αιγαίου». Μια καθαρά Μουσική αναζήτηση για το πώς πέρασε από τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο η Μουσική μας και πώς αφομοιώθηκε και εξελίχθηκε σε κάθε Νησί, από τους ντόπιους Οργανοπαίχτες. Στην μια και μοναδική παράσταση/συναυλία που έγινε, ένα κοινό (πλέον των 4.000!!!) μέσα από ένα οδοιπορικό πληροφορήθηκε, το πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε και να τροφοδοτούμε, με νέα στοιχεία την Παραδοσιακή μας Μουσική..Για «γνωστούς – άγνωστους» λόγους, η παράσταση αυτή δεν έτυχε συνέχειας….

 Ποια πιστεύετε ότι θα είναι και πρέπει να είναι η αυριανή μέρα μετά την παράστασή μας; Θα ταράξει τα νερά του χώρου της «παράδοσης»;

 Η επόμενη μέρα από την παράσταση, μας βρήκε όλους, συντελεστές και κοινό, ενθουσιασμένους από το αποτέλεσμα. Η Παράδοση μας όντως κυλάει και εμπλουτίζεται συνεχώς, από νέα στοιχεία πού προσθέτουν οι εκάστοτε γενιές. Ο χώρος και οι υπεύθυνοι της Παράδοσης θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει, πόσο σημαντική είναι η Μουσική μας και κυρίως πώς πρέπει να διδάσκεται στους επόμενους, χωρίς να υποβιβάζεται και πολλές φορές να μειώνεται, με τον σύγχρονο όρο «Όλοι μπορούμε». Επιβάλλεται λοιπόν να ταράξει τα νερά, μήπως ξεφύγουμε από την λιμνάζουσα κατάσταση που βρισκόμαστε.

 Από πού ξεκίνησε η δική σας «μουσική πέτρα» και προς τα πού κυλάει;

 Η δική μου “μουσική πέτρα” ξεκίνησε να κυλάει, από την ηλικία των 7 ετών και από την Οικογένεια μου, που ανήκει στον Μουσικό – Παραδοσιακό και Ψαλτικό χώρο. 

 Ακολούθησαν σπουδές Κλασικής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, το Απολλώνιο Ωδείο Αθηνών και το Θουκυδίδειο Ωδείο Αθηνών (Πτυχιούχος). Πέρασα από εξετάσεις και έγκριση από τον Σίμωνα Καρά για εκτέλεση Παραδοσιακής Μουσικής. Ασχολήθηκα επαγγελματικά με την Λαϊκή μας Μουσική και συνεργάστηκα με τα μεγάλα ονόματα αυτής. Έχω κάνει χιλιάδες ηχογραφήσεις κάθε είδους και ύφους, έθνικ παραγωγές παγκοσμίου κυκλοφορίας και συναυλίες σε όλο τον κόσμο, πάντα υποστηρίζοντας τα Ελληνικά χρώματα της Μουσικής μας. Έχω συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη και πετύχαμε παγκόσμια κυκλοφορία του CD «Nicos Zephfyros». Έχω συμμετάσχει σε Λαϊκές Συναυλίες, Δημοτική Μουσική, Πανηγύρια και ό,τι υπάρχει σε αυτό που (ποτέ εγώ) αλλά κάποιοι… αποκαλούν δουλειά….

 Ας μείνουμε σε αυτά….

 Η δική μου μου η πέτρα κυλάει και θα κυλάει, μέχρι τέλους. Και όταν κάποια στιγμή, μετά από πάρα πολλά χρόνια!!!…. πάψει να κυλάει, θα έχει αφήσει τα σημάδια της, για κάθε ενδιαφερόμενο στο μέλλον.  Σας ευχαριστώ πολύ!                                                                 

Σας ευχαριστούμε κι εμείς πάρα πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε και για την προσφορά σας στον χώρο του Λαϊκού μας Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *