Νίκος Φάκαρος: “Το πανηγύρι είναι οικογένεια”

 
Συνέντευξη: Μάρθα Θεοδωρακοπούλου, Αγγελική Μούντριχα
Επιμέλεια Ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

 Το φετινό γλέντι της Πρωτομαγιάς θα το θυμόμαστε για καιρό με πολλή χαρά. Με την ίδια χαρά θα θυμόμαστε και τα λεπτά που ξεκλέψαμε και μιλήσαμε με τον Νίκο Φάκαρο…

 Θυμάστε ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;

 Πώς δε θυμάμαι! Το 1990 ήταν η πρώτη επαφή μου με το βιολί. Από παιδί ήμουν λάτρης της παραδοσιακής μουσικής και ιδιαίτερα του βιολιού. Όταν έπαιζαν οι παλιοί, πήγαινα και στεκόμουν δίπλα τους και παρακολουθούσα τις λεπτομέρειες. Πώς κουρδίζουν, πώς φτιάχνουν τα μηχανήματα τα παλιά, με τους παλιούς ενισχυτές και τα μεγάφωνα-χωνιά. Ήμουν εκεί όρθιος, μέχρι να μου πουν οι γονείς μου: «πάμε για ύπνο. Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου είχε καταλάβει ότι μου άρεσε το βιολί.

Είχε τύχει μάλιστα να έχουμε φιλία με μια εξόριστη οικογένεια από τη Χαλκίδα που είχε οργανοποιείο και μου έφερε το πρώτο μου βιολί. Από τη Χαλκίδα, λοιπόν, το πρώτο μου βιολί !

  Κοντά στους μεγάλους μουσικούς της Ικαρίας γνώρισα και τον Νίκο Καραγιαννάκη (Μικέ). Τον παρακολουθούσα και ο ίδιος με βοηθούσε να κουρδίζω το βιολί μου. Συχνά με καλούσε σπίτι του, καθόμουν στο τζάκι και μου έλεγε κάποια πράγματα που δεν καταλάβαινα. Ήμουν ανίδεος. Όχι τώρα πως ξέρω! Έχω πάρει κάποια πράγματα, αλλά για να φτάσω στο επίπεδο που θέλω, θα πρέπει να περάσω τα 80-90 χρόνια για να πω ότι κάτι κατάφερα. Μου έδειξε πολλά πράγματα, όπως σας είπα, τα οποία δεν καταλάβαινα και μετά από πολλά χρόνια που πήγα στο ωδείο, συνειδητοποίησα τι μου έλεγε αυτός ο άνθρωπος.

 Έχετε, λοιπόν, θεωρητικές σπουδές;

 Ναι, έχω πτυχίο παραδοσιακού βιολιού και ο πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο Γιώργος Μαρινάκης. Έχω κάνει ανώτερα θεωρητικά, ειδικό αρμονίας, δηλαδή. Μετά ακολούθησε ο στρατός…

Έχετε κάποια σχέση με μουσικούς από την Εύβοια;

 Ο κουμπάρος μου, που είναι από τα Βελούσια, με μύησε στους Ευβοιώτες μουσικούς. Εκεί είχαν έναν από τους καλύτερους βιολιστές, τον Δημήτρη Βελουσαίο ή Μητσόλα, που ήταν βεληνεκούς Κόρου, αλλά δεν του άρεσε η δημοσιότητα.

Με τον Κόρο, που είναι ο δάσκαλος όλων μας, είχα κάνει λίγα μαθήματα. Το 2006 έτυχε να δουλεύω με την Κατερίνα Κόρου, την κόρη του, και πήρα το θάρρος να τη ρωτήσω αν θα μπορούσα να κάνω κάποιο μάθημα μαζί του. Βαστούσαν ακόμα τα χέρια του και πράγματι κάναμε τα μαθήματα στο σπίτι του, στο Καστρί. Είναι μεγάλη μου τιμή πραγματικά και μάλιστα έχω ηχογραφήσει τα μαθήματα για να ακούω τη φωνή και τις συμβουλές που μου έδινε.

Αν δεν είχατε ασχοληθεί με τη μουσική, σαν δεύτερη επιλογή ποια θα είχατε;

 Ο μπαμπάς μου είχε μέχρι πρότινος το πιο παλιό παντοπωλείο στο χωριό  μου, στην Ικαρία, από το 1975 και το έκλεισε τώρα. Βλέπετε, είμαστε τρία αδέρφια και οι τρεις ασχολούμαστε με διαφορετικά αντικείμενα. Εγώ με τη μουσική, ο πιο μεγάλος μου αδερφός είναι πολιτικός μηχανικός και ο μικρότερος είναι φιλόλογος. Αν δεν είχα σχέση με τη μουσική, θα έκανα αυτό που έκανε ο μπαμπάς μου.

Τι σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη πανηγύρι. 

Πολλά πράγματα! Το πανηγύρι, καταρχάς, είναι οικογένεια. Να βρεθεί η οικογένεια, οι φίλοι, συγγενείς, να πούνε, να πιούνε, να χορέψουνε, να φάνε.

Είναι αυτό, που περιμένεις όταν παρκάρεις το αυτοκίνητο σε ένα μέρος και ακούς τη μουσική από μακριά και όσο  πλησιάζεις κάτι νιώθεις μέσα σου. Μόλις φτάσεις εκεί είναι αυτό ακριβώς που περίμενες. Να βλέπεις τον κόσμο να γλεντάει, να χορεύει, να ξεδίνει από τα προβλήματά του, ειδικά τώρα, στη σημερινή εποχή, που είναι πάρα πολλά. Εν ολίγοις χαρά. 

 Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να έχει την υγεία του. Να βρίσκεται πάντα, και να βρισκόμαστε και εμείς, σε χαρές και γλέντια και να συναντιέται ο κόσμος, γιατί το πανηγύρι ενώνει ξένους και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

 Στην Ικαρία χορεύουν ηλικίες από δεκαπέντε μέχρι ενενήντα χρόνων, όλοι μαζί. Και επειδή οι Ικαριώτες είναι μερακλήδες, χορεύουν τα ταγκό  τους και τα βαλς, τα ευρωπαϊκά που λέμε, παίρνουν και τις νέες κοπέλες και ξανανιώνουν. Σας καλούμε κι εσάς να έρθετε σε ένα πανηγύρι στην Ικαρία, αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

 Ευχόμαστε όσοι περισσότεροι μπορέσουμε να αποδεχτούμε την πρόσκληση αυτή και  να βρεθούμε σύντομα στα μοναδικά πανηγύρια της Ικαρίας!

One thought on “Νίκος Φάκαρος: “Το πανηγύρι είναι οικογένεια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *