Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-17 χρόνια Doc Fest στη Χαλκίδα

 

Κείμενο: Αναστασία Τσαλκιτζή

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

  Βραδάκι και μη έχοντας κάτι να κάνεις στο αδειανό, παγωμένο σπίτι αποφασίζεις να παρακολουθήσεις την έναρξη του doc fest  στη Χαλκίδα. Ντυμένη πρόχειρα μα ζεστά καταφθάνω στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Ο κόσμος διασκορπισμένος στον αύλειο χώρο απολαμβάνει τη συζήτηση στα δημιουργημένα «πηγαδάκια». Κοιτώ γύρω μου το άγνωστο πλήθος κι ανυπομονώ να ανοίξουν οι πόρτες. 

 Βήμα ταχύ και στην τελευταία σειρά των εδράνων. Περιμένω διαβάζοντας τα φυλλάδια μιας και γνωρίζω ελάχιστα για το θεσμό. Βλέπετε ποτέ άλλοτε δεν έτυχε να παρακολουθήσω την έναρξή του ή να παρακολουθήσω έστω κάποια από τις προβολές του κατά τη διάρκεια ζωής του.

 Επί σκηνής προλογίζει ο προσκεκλημένος ηθοποιός, Μιχάλης Δρακόπουλος, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ τα όσα λάθη κάνει κατά την ανάγνωση των κειμένων μιας και στην ηλικία του τα ξεχασμένα γυαλιά πρεσβυωπίας δυσκολεύουν τόσο το έργο του, δίνοντας το λόγο στον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή της σημερινής γιορτής, Σταύρο Ιωάννου.

 Η φράση του «από του χρόνου θα είμαστε ενήλικες» δηλώνει το πάθος του, την αγάπη του, το μεράκι μα και τη διαχρονικότητά του, γι’ αυτό που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια ερασιτεχνικά, μα συνεχίζει. Τιμά  στους Grico, τους Έλληνες της κάτω Ιταλίας και αφιερώνεται στο έργο και στην προσφορά της στον πολιτισμό, της μεγάλης ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη.

 Οι επίσημοι προσκεκλημένοι χαιρετίζουν τη σημαντικότερη ίσως πολιτιστική εκδήλωση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στη διάρκεια ζωής του έχουν προβληθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες ντοκιμαντέρ και 40 ταινίες επιλέγουν να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση εδώ στην πόλη της Χαλκίδας, στο doc fest. 

 Η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη που συνδέθηκε με την πολιτισμική μας ταυτότητα, ανύψωσε την Ελλάδα στο εξωτερικό, εξύμνησε την ελευθερία, χαιρετίζει την εγχώρια παραγωγή ντοκιμαντέρ, την υψηλή τέχνη αφήγησης με το γκρεκάνικο τραγούδι «άντρα μου πάει» συνοδευόμενο από ήχους εγχόρδων, κιθάρας και βιολιού.

 Αυλαία της σημερινής γιορτής το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου «Πολεμόντα», αφιερωμένο στους κατοίκους των  ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας που αφηγείται τις μνήμες, τους  αγώνες και τα  προβλήματα . Πόσο μοιάζουν με τις δικές μας μνήμες, τους δικούς μας αγώνες τα δικά μας προβλήματα!

 Κι εγώ αποχωρώ κλείνοντας στις αναμνήσεις μου εικόνες εκείνων που τόσο πολύ έμοιαζε η ζωή τους με τη ζωή των δικών μας παππούδων και γιαγιάδων κι ας μιλούσαν μια γλώσσα τόσο διαφορετική, μια γλώσσα δημιουργημένη από την ανάγκη εκείνων να θυμούνται την πατρίδα τους αλλά και να νιώθουν ευπρόσδεκτοι στη νέα τους πατρίδα. Τα νέα ήθη και έθιμα που δημιουργούν πατούν στα μεταφερόμενα ήθη και έθιμα των μεταναστών, ενσωματώνοντας  ήθη και έθιμα της νέας πατρίδας και δημιουργώντας ένα  νέο πολιτισμό,  των γρεκάνων .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *