από την Ελένη Μίγκλη
Η Χορωδία – Ορχήστρα Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων ιδρύθηκε το 1981 από τον Μακαριστό πρώην Μητροπολίτη Χαλκίδος κύριο Χρυσόστομο Α’ (Βέργη) και από την Θεολόγο κυρία Μαγδαληνή Αργυράκη. Συνεχίζει και υπάρχει μέχρι και σήμερα με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου Β’ καθώς και με την ακούραστη συμπόρευση της αρχηγού της χορωδίας κ. Αργυράκη.
Η Χορωδία κάθε χρόνο έχει περίπου 150 με 200 άτομα σαν ενεργά μέλη της. Αυτά τα άτομα είτε είναι παιδιά νηπιακής και δημοτικής ηλικίας, είτε είναι άτομα εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας, είτε ακόμα και ενήλικες, οι οποίοι είχαν εγγραφεί από την παιδική τους ηλικία και συνεχίζουν να είναι ακόμα εγγεγραμμένοι οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους.
Η Χορωδία δεν θα σήμαινε πολλά για την Μητρόπολή μας, αν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι να συνεισφέρουν όλα αυτά τα χρόνια. Όλα της τα στελέχη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της και τους ευγνωμονούμε για τα λιθαράκια που έβαζαν τόσα χρόνια και συνεχίζουν να βάζουν. Απαραίτητη σε κάθε πρόβα είναι η παρουσία του Μαέστρου μας κ. Παύλου Κουρμπέτη, ο οποίος αγαπάει πάρα πολύ αυτό που κάνει και έχει τέτοια επιμονή και υπομονή, ώστε μας βάζει να πούμε ένα τραγούδι πολλές φορές μέχρι να το πετύχουμε όπως εκείνος θέλει.
Καθοριστικό ρόλο παίζουν επίσης οι μουσικοί και αδέλφια του κ. Παύλου, κ. Βασιλική Κουρμπέτη, η οποία είναι υπεύθυνη για την Β’ φωνή και κ. Κώστας Κουρμπέτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Α’ φωνή. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι υπεύθυνες των επί μέρους τμημάτων κ. Αλεξάνδρα Αραβίδου – Κουρμπέτη (σύζυγος του κυρίου Κώστα) και κ. Άννα Ροδά, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το παιδικό τμήμα, καθώς και της πρεσβυτέρας κ. Χρυσούλας Καλαφάτη, η οποία είναι υπεύθυνη για το εφηβικό τμήμα.

Κάθε χρόνο η Χορωδία πραγματοποιεί 4 επίσημες εκδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση είναι στην ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κυρού Χρυσοστόμου, 13 Νοεμβρίου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο πνευματικό κέντρο της Αγίας Παρασκευής, πίσω από το ιερό του ομώνυμου ναού. Η δεύτερη εκδήλωση είναι η χριστουγεννιάτικη και γίνεται πάντα την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα στη Λέσχη Αξιωματικών της Σχολής Πεζικού. Η τρίτη εκδήλωση γίνεται προς τιμήν της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιείται πάντα την Κυριακή πριν την 25η Μαρτίου και γίνεται και αυτή στη Λέσχη Αξιωματικών της Σχολής Πεζικού. Τέλος η τελευταία εκδήλωση είναι το απόγευμα κάθε Μεγάλης Παρασκευής, όπου η χορωδία μαζεύεται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να ψάλλει τα εγκώμια για τον επιτάφιο του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Στη φετινή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου υπήρχαν πολλές διαφορές από τις άλλες χρονιές. Αρχικά η εκδήλωση δεν έγινε στη Σχολή Πεζικού ως συνήθως, αλλά στην αίθουσα διαλέξεων επί της οδό Μεσσαπίων 10, λόγω της πανδημίας Covid19. Η εκδήλωση έγινε σε πολύ κλειστό κύκλο, καθώς δεν υπήρχαν θεατές παρά μόνο ο Σεβασμιώτατος με τους δύο συνοδούς του π. Νικηφόρο Ευσταθίου, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και π. Ευγένιο Τσάλλα, Διάκονο της Μητροπόλεως.
Στη συνέχεια, υπήρχαν αποστάσεις μεταξύ των μελών της χορωδίας, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τελευταίων 3 χρόνων. Επιπρόσθετα δεν φορούσαμε την παραδοσιακή ενδυμασία της χορωδίας μας (λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι, μπλε φουλάρι ή γραβάτα), αλλά ο καθένας τα ρούχα του. Τραγουδούσαμε με μάσκες, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο για τις φωνές μας, αφού η μάσκα εμποδίζει την φωνή να βγει προς τα έξω. Υπήρχε όμως μεγάλη συγκίνηση και χαρά από όλους μας που κατάφερε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, μια και είχαν ακυρωθεί όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τα προηγούμενα 2 χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.
Ακόμα και έτσι όμως τιμήσαμε τους Ήρωες του 1821 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τραγούδια και χορούς, καθώς και με την ομιλία του Αξιότιμου π. Νικηφόρου που ανέλυσε πλήρως το θέμα. Ας ελπίσουμε του χρόνου να έχει τελειώσει όλο αυτό και να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας όπως αρμόζει και όπως έχουμε ευχάριστα συνηθίσει.
