Αφηγήματα-Ιστορίες-Παραμύθια

Ο Οσμάν Τάκας, οι Αντρειωμένοι, οι Ακρίτες…

Ιστορίες – παραμύθια για τη γενναιότητα

Σας καλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος μας με αφηγήσεις από το Λαϊκό μας πολιτισμό, την Πέμπτη 31/1/2019 και ώρα 20:00. Τις αφηγήσεις θα πλαισιώνουν ζωντανά μουσική, ποίηση, τραγούδι και χορός.

Αφηγητής: Ηλίας Καραμπάς, εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου μας

Γενικότερα, σας ενημερώνουμε ότι στο Σύλλογο μας, στην αίθουσα επί της οδού Όχης 12 στο Αλωνάκι, κάθε 15 μέρες περίπου θα γίνονται αφηγήσεις παραμυθιών, θρύλων, μύθων, παραδόσεων. Με αρχή αυτές τις συναντήσεις μας, ευελπιστούμε ο χώρος αυτός να καταστεί ένα «καφενείο» λαϊκού πολιτισμού, με συζητήσεις, προτάσεις μουσικές βραδιές κ.ά.

Το παραμύθι ιστορικά απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικες. Τα παιδιά τριγυρνούσαν και παίζοντας κρυφάκουγαν. Αυτό δεν αποκλείει και αφηγήματα προς τα παιδιά. Οι ανησυχίες, οι αγωνίες, ο φόβος, ο πόνος, η καταπίεση από τις εκάστοτε εξουσίες αναζητούσαν λύση, γιατρειά, κάθαρση.

Στο παραμύθι ο περιπλανώμενος ήρωας μέσα από ποικίλες περιπέτειες, αναζητώντας την ευτυχία είναι σε θέση να ελευθερωθεί εσωτερικά και εξωτερικά και να υψωθεί πάνω από την πρότερη κατάστασή του, φτώχειας, ταπείνωσης, αδικίας…

Θα οδηγηθούμε σε άγνωστες περιοχές, μυθικούς τόπους, ποτάμια, σταυροδρόμια, πηγάδια, σπηλιές, παλάτια, μαγικά βασίλεια. Θα λυθούν αινίγματα, θα αποκαλυφθούν μυστικά, θα βρεθούν κρύπτες, θα ολοκληρωθούν με επιτυχία ακατόρθωτες αποστολές.

Ο αγαθός ήρωας, ο πιο ασθενικός, ο μικρότερος, ο πιο παραμελημένος νικάει με την υπομονή, το θάρρος και τη σοφία. Ο καταδικασμένος μπορεί να γλιτώσει γιατί εκστασιάστηκε, μερακλώθηκε και χόρεψε σαν άγγελος προ του τέλους. Ο τρόπος του παραμυθιού είναι διαυγής, ξεκάθαρος, η συμβολική συμπύκνωση βαθιά και ουσιαστική.

 Όλα αυτά έχουν θέση στα αυτιά του σημερινού ανθρώπου; Θα το δούμε από κοντά στις συναντήσεις μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *