Συνέντευξη με τον Β. Μεσσαριτάκη

 
 Κείμενο: Αντώνης Σαμαρτζής

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 Τέλη Σεπτεμβρίου, με ωραίο καιρό η ακτοπλοΐα μας μετέφερε στην Ικαρία για να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο «Χοροσταλίσματα» που διοργάνωσε ο Πανικάριος Σύλλογος «Άρτεμις Ταυροπόλος»  μαζί με τους «Χοροσταλίτες».
 Εκεί συναντήσαμε τον δημιουργό του συγκροτήματος, ένα πολύ φιλικό και προσιτό πρόσωπο, τον Βασίλη Μεσσαριτάκη ο οποίος μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. (
Βιογραφικό σημείωμα του Β. Μεσσαριτάκη μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

-«Απ΄ την Θράκη ως την Κρήτη», θα έκανες μια στάση στην Εύβοια για να γράψεις ένα στίχο γι’  αυτή;

– Σίγουρα θα έκανα στάση στην Εύβοια για το λόγο ότι έχω πολλούς φίλους που πάντα να περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Είναι ένας από τους προορισμούς μου και κάποια καλοκαίρια μου τα έχω περάσει στη βόρεια Εύβοια με την οικογένειά μου και γενικά είναι ένας τόπος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα με όμορφα τοπία και παράδοση.

-Στο βιογραφικό σου διαβάζουμε ότι γεννήθηκες στην Κρήτη και μένεις Αθήνα θα επέστρεφες στην Κρήτη για να μείνεις;

– Είναι στα μελλοντικά σχέδια, αν μας αξιώσει ο θεός και προλάβουμε να πάρουμε σύνταξη, να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στο νησί μου!

-Πόσο σε επηρέασε η Κρήτη στην ενασχόληση με την μουσική και το χορό και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την παράδοση;

-Από μικρά παιδιά σχεδόν από τότε που περπατήσαμε και εγώ και ο αδερφός μου βρεθήκαμε μέσα σε έναν πολιτιστικό κρητικό σύλλογο γιατί, όπως έλεγαν ο πατέρας μου και ο παππούς μου, “πρώτα μαθαίνεις να χορεύεις και μετά να περπατάς”. Οι ήχοι όλων αυτών των παραδοσιακών οργάνων και της μουσικής απλώθηκε σε όλο μου το DNA από πολύ μικρή ηλικία! Είμαι ευγνώμων στους γονείς μου που μου έδειξαν και μου γνώρισαν αυτόν τον υπέροχο κόσμο της παράδοσης.

-Εκτός από το τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι, ποια άλλα ενδιαφέροντα έχεις; Ας πούμε πως κυλάει το ημερήσιο – εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου;

-Κάθε πρωί βρίσκομαι στο σχολείο όπου εργάζομαι τα τελευταία 21 χρόνια και μετά από αυτό ακολουθεί η ενασχόλησή μου σε ένα κατάστημα που έχω με υπηρεσίες καλλωπισμού κατοικίδιων ζώων! Η αγάπη για τα ζώα είναι μεγάλη γιατί πιστεύω ότι χάρη σε αυτά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

-Θεωρείς ότι τα σεμινάρια χορού επιτελούν έργο ως προς την διατήρηση της παράδοσης;

-Τα σεμινάρια χορού είναι αυτά που ταξιδεύουν τον έναν τόπο στον άλλον, που μεταφέρουν τραγούδια και χορός, λαογραφικά στοιχεία, ενδυματολογικά και τις παραδόσεις του τόπου μας! Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε ένας για παράδειγμα από την Πελοπόννησο να μάθει χορούς από την Θράκη από έναν εισηγητή-ερευνητή-δάσκαλο που έχει ασχοληθεί-ερευνήσει την περιοχή του.

-Ποια θεωρείς ότι ήταν τα πρόσωπα που σε επηρέασαν για την πολύ επιτυχημένη πορεία σου μέχρι τώρα; 

– Όπως προείπα οι γονείς μου είναι αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια και με άφησαν ελεύθερο να αποφασίσω τι θέλω να κάνω και πάντα ήταν στο πλευρό μου σε κάθε στιγμή, σε κάθε παράσταση, σε κάθε συναυλία, σε κάθε χαρά μου ήταν εκεί για να ξεκινήσουν το χειροκρότημα.

 Το ίδιο βέβαια έχουν κάνει και κάνουν ακόμα μέχρι και σήμερα φίλοι αδερφικοί που μοιράζομαι τα πάντα μαζί τους! Σημαντικό ρόλο βέβαια παίξανε και οι τρεις υπέροχοι δάσκαλοι χορού που συνάντησα στη ζωή μου, ο Σπύρος Πουλιάνος, ο Σάκης Κάρδαρης και ο δάσκαλος ζωής για μένα Χρήστο Θεολόγος

-Πως εξελίσσεται η παράδοση στις μέρες μας;

Η παράδοση σήμερα για μένα έχει περάσει σε άλλη μορφή από αυτή που μάθαμε εμείς παλιότερα! Τα μουσικά σχολεία όσο αφορά την παραδοσιακή μουσική κάνουν πολύ καλή δουλειά από την άλλη όμως το διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση κάτι που μας έμαθε δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού.

-Ποιος ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών στην εξέλιξη της λαϊκής μουσικής και του ελληνικού χορού;

-Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλοί πολιτιστικοί φορείς που ασχολούνται με το χορό και την μουσική, μέσα από εκδηλώσεις φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά μέσα από σεμινάρια, γλέντια, φεστιβάλ, θεατρικά, λαογραφικές συναντήσεις, ανταλλαγή εθίμων και άλλα.

-Θα μας πεις λίγα λόγια για το πως αντιμετωπίζει το κράτος την παράδοση;

-Το κράτος αντιμετωπίζει την παράδοση όπως την αντιμετώπιζε πάντα, με μία λέξη θα στο πω, δεδομένη. Αυτό σημαίνει ότι την παράδοση την έχει πάντα σε δεύτερη μοίρα -μη σου πω και τρίτη- αφού γνωρίζει ότι όποτε χρειαστεί να είναι δίπλα του θα είναι σε κάθε μορφή της και με οποιοδήποτε τρόπο!

-Ποιες είναι οι μελλοντικές επιδιώξεις (κάποιες νότες από Ικαρία ακούστηκαν…);

– Μελλοντικά σχέδια πάντα μας αρέσει σε όλους μας να κάνουμε αλλά επειδή και η σοφή παροιμία του λαού λέει ότι “όταν κάνεις όνειρα και σχέδια τα βλέπει ο θεός και γελάει” θέλω να είμαι συγκρατημένος ακόμα και στην σκέψη για να μην απογοητεύομαι!

 Ένα θα σου πω , πάλι θα αναφερθώ στην πανδημία που εκείνη την περίοδο, όλα αυτά που χρόνια έχτισα ήρθε κάποιος και μου τα κλείδωσε στο σπίτι χωρίς να ξέρω αν θα τα ξανά βγάλω έξω. Έμαθα λοιπόν από αυτό και έμαθα αυτό που με σοφία λένε “άδραξε τη μέρα σου και ζήσε τη στιγμή” γιατί το αύριο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει!

-Σήμερα που μιλάμε, ποιες προγραμματισμένες δραστηριότητές σου είναι εν εξελίξει;

-Για δεύτερη φορά, μετά το 2017, έγραψα φέτος ένα νέο τραγούδι για να εκπροσωπήσει την χώρα μας για το μουσικό διαγωνισμό της Eurovision! Επομένως αυτό είναι κάτι που θα έρθει μέσα σε 2-3 μήνες από τώρα που βάση τις προκήρυξης που έβγαλε η ΕΡΤ, φέτος θα γίνει εθνικός τελικός δηλαδή θα ψηφίσει η Ελλάδα ποιο τραγούδι θέλει να πάει στην Eurovision άρα πιστεύω ότι αυτή τη φορά να διαλέξει κάτι ελληνικό και ίσως να είμαστε εμείς αυτοί!

 Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε ένα διπλό δίσκο με 32 τραγούδια σε στίχους και μουσική δική μου και με ενορχήστρωση και παραγωγή βέβαια από την ορχήστρα, τους Χοροσταλίτες μου! Τέλος ετοιμάζω και μια παράσταση, το πρώτο θεατρικό μιούζικαλ , με μουσική μέσα από το νέο μας δίσκο, μια κωμωδία με τίτλο “Κουβάρι” που θα παρουσιάσει ο Πανικάριος Σύλλογος προς το τέλος του νέου έτους.

https://youtu.be/1cVCigTAprs?si=uGPOWMBEThuq7wg3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *