Μιλώντας για τη Δόμνα…


Κείμενο: Νίκος Μπάνος

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

 Ξεφυλλίζοντας τη δισκοθήκη με τους δίσκους βινυλίου, τράκαρα πάνω στο Δ. Σαββόπουλο με τη Δ. Σαμίου και το τραγούδι “Μαύρη θάλασσα” και θεώρησα χρέος και τιμή να πούμε δύο λόγια για αυτό το ιερό τέρας της Ελ. Μουσικής μας παράδοσης, μια και από τις αρχές του Οκτωβρη τα τραγούδια της, κατά ένα περίεργο τρόπο, τριγύριζαν στ’ αυτιά μου και είδα ότι η αγαπημένη των Ελλήνων Δόμνα Σαμίου, ήταν γεννημένη στις 12 Οκτώβρη του 1928.

 Το ’22 η μάνα της, έρχεται κυνηγημένη από το χωριό Μπαϊντίρι της Σμύρνης, ο δε πατέρας της έρχεται το ’24 με την ανταλλαγή πληθυσμών, οπότε η Δόμνα κουβαλούσε  μέσα της τον σπόρο της παραδοσιακής μουσικής. Από τα 13 της γράφεται στο Σύλλογο προς διάδοση της εθνικής μουσικής όπου είχε την τύχη να ‘χει για δάσκαλο τον μεγάλο Σ. Καρά. Όμως το ’54 θα πάει στο ΕΙΡ, όπου με το δικό της μουσικό οδοιπορικό αναδεικνύει το γνήσιο Δημοτικό τραγούδι και η ΕΡΤ την βοηθάει να διαδόσει και να διαφυλάξει ένα τεράστιο πλούτο της Δημοτικής Μουσικής Παράδοσης.

 Έκτοτε ο Δ. Σαββόπουλος θα ‘ναι η αιτία που απ’ το ’71,τραγουδάει μαζί του επί σκηνής, παραδοσιακά τραγούδια και εμφανίζεται και στις μπουάτ. Το εξαιρετικό τραγούδι “Γαλανή Γαλαζιανή” ακούγεται την ίδια χρονιά, διασκευασμένο από τον συνθέτη Γ. Κοντογιώργο, γνωστό ήδη από τα τραγούδια του στις μπουάτ. Κόντρα στις εμπορικές εκτελέσεις με την ιδιαίτερη φωνή της και με τεράστια δισκογραφία, τραγουδιέται πέρα από τα ελληνικά σύνορα, στην Ευρώπη, στην Αμερική, όπου την αποθεώνουν οι ομογενείς και έτσι καθιερώνεται σαν σύμβολο του παράδοσιακου τραγουδιού, ώσπου στς 12 Μάρτη του 2012 το ακούραστο υλικό της σώμα την εγκαταλείπει, αλλά το αστρικό της σώμα θα ταξιδεύει στους αιώνες σαν αστρόσκονη μαζί με τα τραγούδια της, που έσπειραν στις καρδιές και φύτρωσαν σαν λουλούδια, μέσα στον κήπο της λαϊκής μας παράδοσης.

 ΥΓ… Όσο για τα αποκριάτικα σκωπτικά τραγούδια, είπε το αμίμητο, πως στη λαϊκή μας παράδοση δεν υπάρχουν βρώμικες. λέξεις αλλά μόνο βρώμικα μυαλά……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *