
Κείμενο: Χριστίνα Βασιλαντωνάκη
Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου
Αυγουστιάτικη πανσέληνος στην Αττική και τί καλύτερο από το Ναό του Ποσειδώνα για να τη δεις. Στην αρχή του λόφου, όμως η τροχαία σταματά όλα τα ΙΧ οχήματα κι εμένα κάτι δε μου αρέσει. Όποτε μπλέκονται αυτοί, ένα μπάχαλο δημιουργείται, δεν ξέρω πώς το καταφέρνουν. Οδηγούν τον κόσμο, να ανέβει πάνω στο ναό με τα πόδια και ψυχανεμίζομαι ότι η ήρεμη βραδιά θα εξελιχθεί σε περιπέτεια. Ας πάρω πασατέμπο για το θέαμα.
Η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούν αντίξοες συνθήκες και φυσικά ο ρομαντισμός και η μαγεία εξαφανίζονται κάπου στη μέση της ανηφορικής διαδρομής. Στη θέση τους εμφανίζονται ως γκεστ σταρ, ο ιδρώτας, η ταλαιπωρία και η αγανάκτηση. Τα αϊλάινερ στάζουν, τα μαλλιά ανακατεύονται και οι όψεις μεταμορφώνονται ως δια μαγείας.

Ώσπου κάποια στιγμή οι αθεράπευτα ρομαντικοί, τα καταφέρνουν και φτάνουν μέχρι πάνω, κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Ποσειδώνα. Γιατί το συγκεκριμένο μνημείο δεν είναι ανοικτό απόψε το βράδυ! Surprise!!
Κι έτσι λοιπόν αρχίζουν τα ευτράπελα, αφού οι Έλληνες δεν είναι τίποτα κορόιδα. Ορμάνε πάνω στην κλειστή καγκελόπορτα, απαιτώντας να ανοίξει επιτόπου. Να δεις που σεληνιάστηκαν, μέρα που είναι. Και ωρύονται μάλιστα, διότι κανείς δεν τους ειδοποίησε έγκαιρα να μην πάνε. Εδώ τώρα , ένα δίκιο το έχουν. Πού είναι το 112 σήμερα, ε; Για τις φωτιές και τις πλημμύρες ξέρουν να στέλνουν μηνύματα χωρίς σταματημό. Καρδιακούς μας έκαναν. Για τους αρχαιολογικούς χώρους τίποτα!
Κι ούτε είναι δικαιολογία, ότι θα έπρεπε να το ψάξουν οι ίδιοι στο ίντερνετ πριν κάνουν 60 χλμ. διαδρομή. Το κινητό το έχουμε για τα σόσιαλ, για να ανεβάζουμε στόρι και όχι για να σπαταλάμε μεγκαμπάιτ σε άσκοπες αναζητήσεις. Άσε που τώρα, δε θα έχουμε και τίποτα να ανεβάσουμε έτσι όπως τα κατάφεραν.
Με ένα ελληνικό τοπίο από το Σούνιο, έργο του Αλέξανδρου Μαραγκού, η NASA τίμησε την Πανσέληνο του Αυγούστου 2024 (πηγή: www.protinews.com.gr)
Η είσοδος του ναού είναι έτοιμη να πέσει ηρωικά και χωρίς να το θέλω, μου έρχονται στο νου εικόνες από το Πολυτεχνείο. Προφανώς το ίδιο θα σκέφτηκαν και οι φύλακες, γιατί οπισθοχώρησαν ανοίγοντας την πόρτα παραδομένοι. Τότε το έξαλλο πλήθος, μπουκάρει στο ναό και εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους. Ολόιδιες, σαν την πρώτη φορά της Βlack Friday, που ο κόσμος ποδοπατήθηκε για να προλάβει τις ανύπαρκτες προσφορές. Μιλάμε για την ίδια ακριβώς περίπτωση, αφού το πολυπόθητο φεγγάρι είναι απλά άφαντο! Το άτιμο, μας την έσκασε! Λες να είχαν δίκιο που ο Ναός δεν ήταν ανοιχτός τελικά; Μήπως είχαν γνώση οι φύλακες;
(Οι τουρίστες παρακολουθούν όλη αυτή την παρωδία αποσβολωμένοι. Αναρωτιούνται, πως γίνεται να είμαστε απόγονοι των αρχαίων σοφών. Βρε, άντε φέρτε πίσω τα Ελγίνεια, που θα μας κάνετε και κριτική).
Οπότε τώρα τί;
Τσάμπα όλη αυτή η ταλαιπωρία;
Όχι βέβαια. Πρέπει ντε και καλά να παλουκωθείς πάνω στα αρχαία μάρμαρα για να δεις την πανσέληνο; Οι πρόγονοί μας, δεν επέλεγαν ποτέ τυχαία το σημείο που έχτιζαν τους ναούς. Κι έτσι, στην άλλη πλευρά του βράχου του Σουνίου, που έχει στηθεί και συναυλία για πάρτη σου σήμερα, το φεγγάρι, μας κάνει την τιμή να εμφανιστεί ολόγιομο. Φωτίζει μοναδικά το ναό του Ποσειδώνα απέναντι, ενώ ο επιβλητικός Θεός των θαλασσών, μας κλείνει πονηρά το μάτι.
Και η φετινή πανσέληνος ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο…
Άντε και του χρόνου!
και…προς ενημέρωσή σας….
” Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους (μουρούνες) σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής.
Αυτή η πανσέληνος χαρακτηρίζεται ακόμα και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι θα εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Η πανσέληνος του Αυγούστου 2024 πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος.” (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).