Η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι!

Συνέντευξη: Χριστίνα Βασιλαντωνάκη
Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου
 
   Όπως σας είχα υποσχεθεί, με αφορμή την επίσκεψη του αγαπημένου μας archaeostoryteller στη Χαλκίδα, επανέρχομαι με μια αποκλειστική συνέντευξη του, στο αλωνάκι press! Εν τω μεταξύ, τα  γεγονότα με προσπερνούν και μάλιστα κάνουν το γύρο του κόσμου!  Κι έτσι “ένα μικρό ασανσέρ γεμάτο αρχαία Ελλάδα θα ταξιδέψει στο 95% του παγκόσμιου πληθυσμού”, αφού από 1η Αυγούστου θα κυκλοφορεί σε 70 χώρες!  Είμαστε σίγουροι ότι θα αγαπηθεί το ίδιο δυνατά όπως εδώ κι εμείς θα σκάσουμε από περηφάνια που ένας Έλληνας θα κάνει πάλι τη διαφορά!
 
Δεν μακρυγορώ άλλο όμως…
 
  Αγαπητέ κ. Παπακώστα καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην πόλη μας. Να σας συγχαρώ για το έργο σας και για τις υπέροχες νέες εξελίξεις που το αφορούν ( γουρλού η Χαλκίδα! ) Μας μάγεψε όμως και η προσωπικότητά σας, η αμεσότητα και το χιούμορ σας. Θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε  περισσότερα για εσάς αλλά και για την αγαπημένη μας πλέον, αρχαιολογία!
 
 -Με μεγάλη μας έκπληξη, ακούσαμε να μας λέτε ότι δεν είχατε το θάρρος να αρθρώσετε λέξη, μπροστά σε κοινό. Εμείς στην παρουσίαση απολαύσαμε έναν λαλίστατο και άνετο ομιλητή. Μόνο τραγούδι δε μας είπατε! Τί σας βοήθησε να ξεπεράσετε αυτή σας τη φοβία; Ποια συμβουλή έχετε να δώσετε στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάτι παρόμοιο;
 
 -Με βοήθησε πάρα πολύ να κάνω χιλιάδες πρόβες αυτού που είχα να πω την πρώτη φορά που μίλησα σε κοινό. Και φυσικά να τολμήσω να το κάνω χωρίς να με νοιάζει. Με βοήθησε η φράση μιας φίλης ότι “δεν ξέρει κανείς τι θα πεις, δεν περιμένουν κάτι συγκεκριμένο από σένα, επομένως πες τα όπως θέλεις εσύ”. Μετά, περνάς στην άλλη μεριά και δε σε νοιάζει.
 
 -Συνήθως, όταν επισκεπτόμαστε ένα Αρχαιολογικό Μουσείο, απλά περιπλανιόμαστε, χωρίς να καταλαβαίνουμε  και πολλά. Αγάλματα, αγγεία, εργαλεία, όλα συγκεχυμένα. Τί θα πρέπει να παρατηρούμε σε έναν τέτοιο χώρο; Πού να εφιστούμε την προσοχή μας;
 
 -Σε πολλά ανακαινισμένα μουσεία, τα εκθέματα συνοδεύονται από κείμενα που βοηθούν στην κατανόηση. Προσωπικά προτείνω, πέρα από τα εντυπωσιακά αγάλματα, να στεκόμαστε και να ψάχνουμε το σπάνιο μικρό εύρημα σε κάποια γωνιακή προθήκη. Μπορεί να μας εκπλήξει.
 Υπάρχουν φυσικά και μουσεία που είναι πιο “παλαιού τύπου” γιατί έχουμε εκατοντάδες μουσεία στη χώρα και δεν μπορούν όλα να είναι μονίμως ανακαινισμένα, και εκεί θέλει να έχουμε λίγο περισσότερη υπομονή και ψάξιμο. Και αν κάτι μας κινήσει την περιέργεια, να το εξερευνούμε περισσότερο.
 
  -Facebook, Instagram, Ρodcast, ντοκυμαντέρ… Πιο ενεργός σε όλα  τα μέσα και πιο αγαπητός αρχαιολόγος  δεν υπάρχει λέμε! Είστε εξαιρετικά δημοφιλής στο νεανικό κοινό και όχι μόνο. Οι συνάδελφοί σας, πώς αντιμετωπίζουν αυτή σας τη δημοτικότητα; Νιώσατε κάποια στιγμή παράταιρος, ότι δηλαδή δεν ταιριάζετε στο πρότυπο του αυστηρού επιστήμονα που έχουμε όλοι συνηθίσει;
 
 -Έχω δεχτεί πολλή αγάπη από πολλούς συναδέλφους και αυτό μου δίνει δύναμη. Χρειαζόμαστε όλοι, σε όλα τα πόστα, στο μεγάλο εύρος της επιστήμης και εγώ απλά βρήκα το πόστο που μου ταιριάζει καλύτερα.
 
 -Αρχαιολογία και μυθολογία. Συνδέονται, είναι αλληλένδετα, ή εμείς λανθασμένα τα έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας;
 
 -Κακώς έχουν ταυτιστεί στο μυαλό μας. Η μυθολογία είναι κυρίως κομμάτι της κλασικής φιλολογίας. Προφανώς ως το σύνολο των ιστοριών, αφηγήσεων και παραδόσεων του αρχαίου κόσμου είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τους αρχαιολόγους, αλλά ειδικότητα μυθολόγος δεν υπάρχει. Έχει σχετιστεί με τον αρχαίο κόσμο γιατί από μικρούς μας ξεκινούν την αρχαιογνωσία με μυθολογία και μας ακολουθεί αυτή η αγάπη για πάντα. Θεμιτό να την αγαπάμε τη μυθολογία, γιατί έχει συναρπαστικές ιστορίες, φωτεινές και σκοτεινές, αρκεί να μην μπερδεύουμε τη μυθολογία με την πραγματική αρχαιολογική κληρονομιά μας. 
 
  -Πριν λίγες μέρες, εκδόθηκε το νέο σας βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά. Είναι πραγματικά κάτι καινοτόμο και σίγουρα οι γονείς θα  θέλουν να μάθουν περισσότερα γι αυτό. Ποιος είναι ο σκοπός της συγγραφής του; Τί θέλετε να αποκομίσουν οι μικροί σας θαυμαστές διαβάζοντάς το;
 
 -Τα βιβλία δραστηριοτήτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συλλέξεις γνώση με απλό και ευχάριστο τρόπο. Και φυσικά ήθελα να βάλω και μπόλικο χιούμορ μέσα ώστε να γίνει ακόμη πιο απολαυστικό. Αυτό που θέλω είναι να καταλάβουν τα παιδιά πόσο εύκολο είναι να καταλάβεις τον αρχαίο κόσμο. Υπάρχει ήδη το παιδικό βιβλίο μου, το οποίο όμως είναι ένα κανονικό βιβλίο. Απλό κείμενο και σκίτσα. Το βιβλίο δραστηριοτήτων είναι διαδραστικό, καλεί το παιδί (και όχι μόνο) να βρει μόνο του τις απαντήσεις. Ελπίζω να το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.
 
 
 Εδώ, αποχαιρετούμε προσωρινά  τον αρχαιολόγο της καρδιάς μας και τον ευχαριστούμε θερμά, για την άμεση ανταπόκριση και τις κατατοπιστικές απαντήσεις του.
 Καλό ταξίδι να έχει  το ασανσέρ στα πέρατα του κόσμου!  Και φυσικά ευχόμαστε το νέο  βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά,  να  ανοίξει το δρόμο της γνώσης στους μικρούς μας φίλους και να τους οδηγήσει, στην αγάπη αυτής της υπέροχης επιστήμης.
 Γιατί η αρχαιότητα είναι παιχνιδάκι!
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *