21 Ιουλίου, Η Μουσική Γιορτάζει!

 
Κείμενο: Νίκος Μπάνος

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

 Ακούγοντας αυτή τη μουσική, πέρα από το χορό των συναισθημάτων που ξεσηκώνει μου θύμισε ότι η 21η  Ιούνη, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι και

Παγκόσμια ημέρα Μουσικής.

 Καθιερώθηκε το 1985 με πρωτοβουλία του Ζακ Λανγκ, υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας και φίλου της Μελίνας Μερκούρη, υπό την αιγίδα του Δήμου Παρισίων. Έκτοτε απλώθηκε πέρα από τα Γαλλικά σύνορα και το 1985, γιορτάζεται για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας.

Τη γιορτή θα φιλοξενήσει η Αθήνα, με πρωτοβουλία της Μελίνας, καθότι το 1985 ανακηρύσσεται πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σήμερα είναι πανευρωπαϊκό γεγονός και γιορτάζεται από 22 χώρες της Ευρώπης.

Πατέρας της μουσικής θεωρείται ο Πυθαγόρας, δίνοντας την αρμονία της μουσικής με την αρμονία των σφαιρών, την Πυθαγόρειο κλίμακα και την ιερή δεκάδα. Μέσα από τη μουσική και τα μαθηματικά, ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει την υπέρβαση των σωματικών περιορισμών και την κάθαρση της ψυχής.

 ” Πιο συγκεκριμένα ο Πυθαγόρας ήταν αυτός που πρώτος έθεσε τις βάσεις της επιστήμης της Μουσικής με μια επιστημονικά θεμελιωμένη θεωρία της Μουσικής. Ανακάλυψε τη σχέση ανάμεσα στο μήκος των χορδών και το τονικό ύψος που δίνουν.
Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε ένα έγχορδο όργανο, που το δημιούργησε ο ίδιος, το «Μονόχορδο».Με άλλα λόγια οι Πυθαγόρειοι ανακάλυψαν μια σχέση απόλυτα σταθερή ανάμεσα στο μήκος των χορδών της λύρας και των βασικών συγχορδιών (1/2 για την όγδοη, 3/2 για την πέμπτη και 4/3 για την τέταρτη). H θαυμαστή ιδιότητα αυτών των αρμονικών σχέσεων έγκειτο στο ότι περιλάμβαναν τους τέσσερις πρώτους φυσικούς αριθμούς (1, 2, 3, 4), το άθροισμα των οποίων ισούται με το 10, τον ιερό αριθμό των Δελφών (Τετρακτύς).”
ΠΗΓΗ: https://www.newsnowgr.com/article/1187990/pythagoras-kai-mousiki.htm

Ο Ciaud Debussy λέει ότι η μουσική είναι η αριθμητική των ήχων, όπως η οπτική είναι η γεωμετρία του φωτός. Ο Πλάτωνας επηρεασμένος απ τον Πυθαγόρα θεωρεί ότι η αρμονία της μουσικής καθρεφτίζει την αρμονία της ψυχής.

Ο Χατζιδάκις λέει ότι οι λέξεις όταν έρθουν σε επαφή με την μουσική, λυποθυμούν και χάνουν κάθε τους ενέργεια και ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας.

Η μουσική σήμερα είναι μοναδική παγκόσμια γλώσσα και έχει τεράστια δύναμη γιατί μπορεί ταυτόχρονα, ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, να τους κάνει να κλάψουν, να ερωτευτούν και να λυτρώσει την ψυχή τους.

“Ίσως κάποτε δεν θα χρειάζεται να μιλάμε και θα μιλάμε μέσω της μουσικής”, είπε ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

 Στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο από τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι γιόρταζαν με χορούς και μουσικές παραστάσεις, επιτρέποντας και στους δούλους να πάρουν μέρος. Σήμερα οι Ευρωπαϊκές χώρες, κατανοώντας την ανάγκη της μουσικής, γιορτάζουν με μουσικές εκδηλώσεις που ογανώννου κυρίως οι Δήμοι, ενώ τα ηλεκτρονικά μέσα στο ίδιο κλίμα προβάλουν τα μουσικά δρώμενα.

Εμείς, ζώντας σε μια περίεργη εποχή, ας αφουγκραστούμε κι ας συντονιστούμε αυτή τη μέρα με τις νότες της θείας μουσικής, λυτρώνοντας τη ψυχή μας, κι αν “ τα λόγια λιποθυμούν μόλις αγγίξουν το πεντάγραμμο”, όπως λέει ο Χατζιδάκις, εμείς ας ξαναζωντανέψουμε τα λόγια και τη μελωδία να την κάνουμε τραγούδι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *