Αν η απουσία των μεγάλων ανθρώπων, μας γεμίζει με το έργο τους,
αυτό δηλώνει πόσο σπουδαίοι ήταν και τι σπουδαία κληρονομιά μας αφήνουν ,
για να τους τιμάμε όπως τους πρέπει.
Κείμενο: Νίκος Μπάνος
Επιμέλια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή, Οδ. Ελύτη.
“Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη υπερηφάνεια το άξιζε”. Έτσι μας μιλάει ο Ελύτης για αυτόν τον κόσμο το μικρό, το μέγα όπως έλεγε, βραβευμένος από το ’60, με το κρατικό βραβείο ποίησης και το ’79 με το Νόμπελ λογοτεχνίας.
Η παγκόσμια λάμψη από το έργο του, δεν μπορεί να φωτογραφηθεί σε κάποιες σελίδες, όμως θα προσπαθήσω σε μικρογραφια κάποιο α το μελοποιημενο έργο του.Κάποιοι ποιητές είναι επιφυλακτικοί στο να γίνουν οι στίχοι τους τραγούδια, γιατί πιστεύουν ότι η ποίηση σαν τέχνη είναι αρκετή για να αφυπνίσει τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Ευτυχώς στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να ‘χουμε, έναν Χατζιδακι, έναν Θεοδωράκη, έναν Ξαρχάκο κ. α, για να πείσουν τους μεγάλους μας ποιητές και έτσι να ντυθούν με νότες οι στίχοι τους, να ταξιδέψουν πάνω στο πεντάγραμμο, για άλλους ουρανούς και άλλες θάλασσες και έτσι να ‘μαστε τυχεροί να γίνουμε κοινωνοί της μαγείας της ποίησης.
Απ’ το 1959 που οΧαζιδάκις γράφει τα τραγούδια για το θεατρικό του Μπ. Μπρεχτ, “Ο κύκλος με την κιμωλία”, ο ποιητής έχει την επιμέλεια των στίχων. Το 1964 ο Μ. Θεοδωράκης, μελοποεί το “Άξιον εστί”. Το 1966 τις Μικρές Κυκλάδες. Το1967 ο Ν Μαυρουδής το “Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγο της Αλβανίας”. Το 1969 ο Γ. Μαρκόπουλος τον “Ήλιο τον πρώτο”. Το 1971 ο Μ. Χατζιδάκις τον “Μεγάλο Ερωτικό”.
Το 1972 ο Λ. Κοκοτος το “Θαλασσινό τριφύλλι”. Το 1974 ο Μ. Θεοδωράκης τις “Μικρές Κυκλάδες”. Την ίδια χρονια ο Μ. Γλέζος το “Αντόνιο Τορες Χερέδια” του Λόρκα σε μετάφραση Ελύτη. Το1976 ο Θεοδωράκης το “Αρχιπέλαγος”. Το1979 ο. Μ. Τρανουδάκης την “Ποδηλάτισσα”. Το 1980 γίνεται μεταφορά του άξιον εστι στα Σουηδικά. Το 1982 ο Δ. Λάγιος μελοποιεί τον “Ήλιο τον ηλιάτορα”. Το1985, ο Ηλ. Ανδριόπουλος, τους “Προσανατολισμούς”. Τον ίδιο χρόνο η Αγγελ. Ιονάτου, τη Μαρία Νεφέλη. Το 1984 ο Ν. Μαυρουδής στον δίσκο “Στην όχθη της καρδιάς μου” μελοποιεί Π., Ελυαρ, σε μετάφραση του Ελύτη και το 1996 στον δίσκο για τους μηνες,ο Δ. Παπαδημητρίου, μελοποιεί 4 τραγούδια σε στίχους του ποιητή.
Ένας ωκεανός με τραγούδια, το ένα πιο όμορφο από το άλλο, σαν τα πανέμορφα νησάκια του Αρχιπέλαγους, πηγή έμπνευσης για τον ποιητή, και ένα ταξιδάκι χάρισμα για σας. Καλό σας ταξίδι……