Κείμενο: Ευαγγελία Σταμέλου
Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου
Λίμνη Ευβοίας. Μια κωμόπολη γεμάτη αρχοντιά, με γραφικό και παραδοσιακό χαρακτήρα, με πολλά νεοκλασικά αρχοντικά. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια με τα ζωηρά βαμμένα σπίτια σε αποζημιώνουν ευχάριστα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πολλοί τουρίστες και Έλληνες διαλέγουν αυτόν τον γοητευτικό τόπο με τις τόσες πολλές παραλλαγές και ομορφιές παντού.
Η θέα που σου κόβει την ανάσα μόλις πλησιάζεις, τα γαλάζια νερά, το καταπράσινο τοπίο, ο κλειστός και απάνεμος κόλπος που φιλοξενεί τόσα ιστιοπλοϊκά και σκάφη από Ελλάδα και εξωτερικό. Η παραλία είναι γεμάτη ουζερί, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, όλα δίπλα στην θάλασσα με εξαιρετική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο. Μια πόλη για όλα τα γούστα, τις ηλικίες, τις απαιτήσεις, για κάθε εποχή του χρόνου
με πολιτιστικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.
Λίγες ώρες βρέθηκα σε αυτήν την όμορφη περιοχή, και γέμισε η ψυχή μου εικόνες, πρόσωπα, ιστορία και πολιτισμό. Ευγνώμων και τυχερή που η επίσκεψή μου συνέπεσε με το σημαντικότερο θρησκευτικό γεγονός, την γιορτή της Παναγίας της Λιμνιάς που γιορτάζεται 7 και 8 Σεπτεμβρίου, διήμερος εορτασμός για τα Γενέθλια της Θεοτόκου. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της γλυκοφιλούσας, βρέθηκε στην θάλασσα, όπου όπως λέει η παράδοση ήταν θέλημά της να παραμείνει οριστικά στην Λίμνη μετά από πολλές περιπέτειες.
Ένα από τα θαύματα ήταν στις μέρες της γερμανικής κατοχής όπου αφού κατέστρεψαν το Δίστομο, ο επόμενος στόχος τους ήταν η ολοσχερής καταστροφή της Λίμνης. Η προστάτιδα της πόλης όμως τους ανέτρεψε τα σχέδια και έτσι έφυγαν άπρακτοι. Την παραμονή των Γενεθλίων οι κάτοικοι της Λίμνης και πλήθος κόσμου μεταφέρουν την εικόνα στον παλιό ενοριακό ναό στον λόφο της Παναγιάς, όπου πραγματοποιείται ολονυχτία και αγρυπνία. Την άλλη μέρα, μετά την κατανυκτική θεία λειτουργία, προσφέρεται φαγητό σε όλους τους παρευρισκόμενους και το απόγευμα, η ιερή εικόνα με εκκλησιαστική πομπή και πλήθος πιστών επιστρέφει στον ενοριακό ναό της Λίμνης, συνοδεία εκκλησιαστικών ύμνων και μουσικής από φιλαρμονική ορχήστρα.
Ένας πολύ ωραίος περίπατος πλάι στην θάλασσα, στο τέλος της παραλίας της Λίμνης, για προσευχή και περισυλλογή, είναι το ασκητήριο του οσίου Χριστοδούλου, του ιδρυτού της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο. Στο σπήλαιο αυτό ασκήτεψε, μέχρι το τέλος της ζωής του. Η σκήτη διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, χάρη σε πιστούς που την φροντίζουν καθημερινά και μπορεί ο καθένας να προσκυνήσει τον ιερό αυτό χώρο.
Επιθυμία που πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετά χρόνια ήταν και η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Γαλατάκη. Μια εξαιρετική εμπειρία που σου κόβει την ανάσα τόσο το καταπράσινο και μαγευτικό τοπίο, όσο και ο δρόμος που είναι τόσο στενός και γεμάτος απότομες και επικίνδυνες στροφές. Η αρχαιότερη μονή της Εύβοιας που διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια παρακαταθήκη από
αγιογραφίες, ιερά λείψανα, κειμήλια, χειρόγραφα και βιβλία ανεκτίμητης αξίας. Εικόνες και γεγονότα που κάνουν την φαντασία, τον θρύλο και την πραγματικότητα να ταυτίζονται. Η Μονή είναι πλέον γυναικεία από φιλόξενες μοναχές που σε καλοδέχονται με ένα κέρασμα και διάθεση να σε ξεναγήσουν σε αυτόν τον ήσυχο και γαλήνιο τόπο προσευχής. Η απόλυτη ηρεμία σε συνδυασμό με τα πολύχρωμα λουλούδια και τις μυρωδιές τους.
Μέσα σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που βρεθήκαμε τυχαία πολλοί γνωστοί και αγαπημένοι, οι περισσότεροι από το Αλωνάκι, πολύ συγκινητική και ιδιαίτερη ήταν η έκθεση από τον γλύπτη Αντώνη Μόρφογλου, με ξυλόγλυπτες δημιουργίες. Ο καλλιτέχνης μετέτρεψε την καταστροφή σε τέχνη, με τις δημιουργίες του από καμένους κορμούς δέντρων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Β. Εύβοια, και φυσικά από προσωπική του εμπειρία φτάνοντας η φωτιά μέχρι την πόρτα του, όπως μας διηγήθηκε.
Εκτός από τον πλούσιο θρησκευτικό χαρακτήρα που διαθέτει η Λίμνη, κατά γενική ομολογία γαστρονομικά, πολιτιστικά, φυσιολατρικά και όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς πόλεις της πατρίδας μας! Ένα ηλιοβασίλεμα με μια καλή παρέα στην γαλήνια, καταγάλανη ακτή της είναι η πιο τρανή απόδειξη!