Κείμενο: Χριστίνα Βασιλαντωνάκη
Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου
Πλησιάζει το Πάσχα και πόσο θα ήθελες να κάνεις μια πενθήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, να αλλάξεις παραστάσεις και να ανανεωθείς. Από την άλλη πάλι κρίμα είναι να πουλήσεις το νεφρό σου για να πας ένα ταξίδι. Το αφήνεις για τη δόση της εφορίας να πιάσει και τόπο. Αναπόφευκτα λοιπόν, θα καταλήξεις στη μάνα σου στο χωριό. Με βαθιά κατάνυξη όλη τη Μ. Εβδομάδα θα σε ψέλνει αδιάκοπα που δεν έχεις παντρευτεί ακόμα για να δει εγγονάκι, αλλά αφού έχεις μόνο δύο νεφρά και καθόλου λεφτά, θα το υποστείς.
Ευκαιρία λοιπόν να δούμε αλήθειες και μύθους για το χωριό ώστε να μην πιαστείς εξαπίνης
“Τίνος είσαι συ;”
ΜΥΘΟΣ
Σιγά μην περιμένανε εσένα να τους πεις! Εννοείται ξέρουν ήδη και μάλιστα γνωρίζουν όλο το γενεαλογικό σου δέντρο από πάππου προς πάππου. Κανονικά την ερώτηση πρέπει να την απευθύνεις εσύ και να είναι η εξής: «Τίνος είμαι γω;» Θα εκπλαγείς με τους αμέτρητους και άγνωστους μέχρι σήμερα συγγενείς που έχεις. Λογικά θα υπάρχουν και χωράφια να κληρονομήσεις. Κράτα σημειώσεις να γλιτώσεις το νεφρό και τη γκρίνια της μάνας σου.
” Το τσίπουρο είναι φάρμακο”
ΑΛΉΘΕΙΑ (Από.πονοκέφαλο, πονόδοντο, πονόκοιλο, κλπ.)
Και φυσικά είναι η καλύτερη αγωγή για τα ψυχοσωματικά που δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή. Δυο τρία μαζεμένα να πιεις και τα βλέπεις όλα ρόδινα.. Δεν είναι τυχαίο που τα χωριά δεν έχουν συνήθως γιατρό. Δεν πρόκειται για αμέλεια του ελληνικού κράτους, απλά δεν τον χρειάζονται! Και ζουν και μέχρι τα εκατό. Τί άλλο θες να πειστείς?
“Στο χωριό κοιμάσαι καλύτερα”
ΜΥΘΟΣ
Αν το δούμε από άποψη κλίματος και έλλειψης του άγχους της καθημερινότητας, τότε οκ. Πόσο καλά μπορείς να κοιμηθείς όμως όταν ξέρεις ότι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα όλα τα αγαπημένα έντομα και ερπετά του ζωικού βασιλείου? Και πάνω που κατά το ξημέρωμα σε παίρνει επιτέλους στην αγκαλιά του ο Μορφέας, τότε αρχίζει να λαλεί ο πετεινός (ω μη σου ..) Το βράδυ βέβαια αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει Θεία Δίκη, όταν στον σερβίρει η μάνα σου κρασάτο! Τον έχασες εσύ όμως τον ύπνο σου ?
“Στα χωριά γίνονται τα καλύτερα γλέντια”
ΑΛΗΘΕΙΑ
Και δεν αναφέρομαι στα πασίγνωστα πανηγύρια που εννοείται είναι κορυφή, αλλά στα μικρά αυτοσχέδια γλεντάκια που στήνονται στα καφενεία στα καλά καθούμενα. Εκεί που κάθεσαι ήσυχα ήσυχα και παίρνεις την τρίτη δόση από το φάρμακο που λέγαμε πιο πάνω, ξεπετιέται από το πουθενά, ένα κλαρίνο, ένα μπαγλαμαδάκι και γίνεται το σώσε. Είπα μπαγλαμάς και θυμήθηκα έναν πρώην που ήθελε να στέκομαι κλαρίνο. Αμ δε!
“Στο χωριό δεν ακολουθούν τις εξελίξεις”
ΜΥΘΟΣ
Κι αφού σε έχει ξυπνήσει πρωί πρωί ο κόκορας- προσεχώς κοκκινιστό με μακαρόνια, πας στο καφενείο να πιεις έναν ελληνικό βαρύ που τον έχεις πεθυμήσει. Να φας και το κλασικό λουκουμάκι τριαντάφυλλο που θυμάσαι από παιδί. Μα πού ζεις ήθελα να ξερα! «Εδώ πίνουμε μόνο εσπρέσο φρέντο», σου λέει ο κυρ Παναγής (που έχει πατήσει τα ογδόντα) ενώ ταυτόχρονα σκρολάρει στο iphone 14 και στέλνει καρδούλες σε κάτι influencers. Τί έγινε ρε παιδιά; Πόσο πίσω είμαι? Κρύβεις έντεχνα το δικό σου κινητό που είναι περσινό μοντέλο μη ρεζιλευτείς και δεν έχεις μούτρα να κυκλοφορήσεις στο χωριό. Με σκυμμένο κεφάλι από ντροπή ρουφάς τον εσπρέσο σου που φυσικά έχει χάρτινο καλαμάκι! Πώς λέμε “ρούφα τ αβγό σου”; Ένα τέτοιο πράγμα…
Και τώρα που ξεκαθαρίστηκαν τα βασικά, μπορείς να πας στο χωριό και να περάσεις αξέχαστα (σαν απειλή ακούγεται το ξέρω). Ότι και να λέω εγώ όμως…
Σαν το Πάσχα στο χωριό δεν έχει!
…….Αν περισσέψει κανά χωραφάκι μη με ξεχάσεις…