Νοητή ξενάγηση στα μνημεία και την ιστορία του τόπου μας 

 

 
Κείμενο: Αγγελική Μούντριχα 

Επμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου 

 Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Η ενδοχώρα της Χαλκίδας κατά τη μεσαιωνική εποχή» είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε όσοι βρεθήκαμε στις 22 Μαρτίου στην Αρέθουσα.Οι τέσσερις κεντρικοί ομιλητές μας ταξίδεψαν στον χρόνο και στην ιστορία του τόπου μας.

 Αρχικά, η δρ. Jοαnita Vroom μας ενημέρωσε για την επιτόπια έρευνα, που γίνεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Λάιντεν της Ολλανδίας, στο Καστρί, στις Φηγές και στα Δύο Βουνά με σημαντικά ευρήματα, όπως η ύπαρξη διάφορων οικοδομημάτων (φρούριο, ναός, κήποι, στάβλοι, κατοικίες από τη μεσαιωνική περίοδο), μικρών αντικείμενων (νομίσματα, τμήματα από παλιά δοχεία), αλλά και στοιχείων που σχετίζονται με την γεωργική παραγωγή του τόπου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στις μέρες μας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής, δρ. Κωνσταντίνος Πολίτης, μας ξενάγησε στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας εκείνης της εποχής και φώτισε πολλά μνημεία της πόλης μας, αλλά και πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της, ενώ πολύ σημαντικές ήταν και οι αναφορές του στον ρόλο που διαδραμάτιζε και εξακολουθεί να διαδραματίζει το περιβάλλον.

 Μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση ο δρ. Andrew Blackler κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας, παρουσιάζοντας τη συμβολή των ναυτικών χαρτών στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για το νησί μας. Πολλοί και διαφορετικοί χάρτες τύπου πορταλάνο και ισολάριο που χρονολογούνται περίπου από το 1.270 μ.Χ.  έγιναν αντικείμενο μελέτης και μας έδωσαν διαφορετικές οπτικές του τόπου μας. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στην ύπαρξη πύργων στην περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου, πέρα των διασωθέντων, που εντοπίζονται σε χάρτη κατασκόπου γύρω στο 1.650 μ.Χ..

 Τέλος, η δρ. Αλεξάνδρα Κωσταρέλλη, μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι οι μικρές διαφορές που υπάρχουν στα κάστρα και στους πύργους της ευρύτερης περιοχής, μαρτυρούν πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση και τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι άλλοι πύργοι αποτελούσαν κατοικίες, ενώ άλλοι λειτουργούσαν ως κέντρα άμυνας, διοίκησης ή διαχείρισης αγροτικών και οικονομικών θεμάτων. 

 Η ημερίδα έκλεισε, αλλά όπως επισημάνθηκε καθ΄ όλη τη διάρκειά της, οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό ακόμα στάδιο. Επομένως, ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

 …..Και έτσι για να σας αφήσω κι εγώ με την περιέργεια, από από όλα όσα άκουσα, θα σας γράψω για τους φοίνικες και τους ξακουστούς χουρμάδες της Χαλκίδας, το νησάκι καραντίνας Malemesa, τον πύργο στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στον Μύτικα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *