Στις εκθέσεις της Αθήνας

 
Κείμενο: Ευαγγελία Σταμέλου

Επιμέλεια ανάρτησης: Κλαίρη Μπαράκου

 

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

   Η πρώτη καλλιτεχνική έκθεση της χρονιάς, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού στο ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, όπου συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία και φορείς της Ευρώπης και διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 7 Απριλίου 2024.

 Τα έργα είναι από τα μεγαλύτερα και γνωστά μουσεία, όπως Μusée d’ Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée de Grenoble, Musée des Arts Decoratifs καθώς και από Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει συγκεντρωμένα στο ίδιο χώρο έργα των Paul Signac, Henri Manguin, Maximilien Luce, Louis Valtat κ.α.

 Η ψυχή πλημμυρίζει φως μπροστά στα 55 έργα που συγκεντρώθηκαν από το σπουδαίο ελληνικό πολιτιστικό ίδρυμα. Η επαφή με τον ήλιο της Μεσογείου, όπως μας αποκαλύπτει η έκθεση, εμπνέει τους καλλιτέχνες του κινήματος να χρησιμοποιήσουν ζωηρότερα χρώματα και περισσότερες αντιθέσεις.

 “Αυτό το ξόδεμα χρωμάτων, η πληθώρα συγκινημένων σημειώσεων που πάλλεται και αντηχεί την αλήθεια”, όπως περιέγραφε ο Adolphe Taqbrant, γεμίζει τις ψυχές αισιοδοξία. Ένα φωτεινό ταξίδι χρωμάτων που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο.

ΝοΗΜΑΤΑ και ΝΗΜΑΤΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης

   Μια μεγαλειώδης έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης που ιχνηλατεί το πως ο άνθρωπος, από την αυγή του χρόνου προσπάθησε να αποδώσει εικονογραφικά τα συναισθήματά του αλλά και ότι έβλεπε γύρω του. Πώς θα ήταν το πρόσωπο του έρωτα; Το πρόσωπο της ζήλειας; της συκοφαντίας; της αγάπης; Αν ο ύπνος είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά;

 Έργα από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα. Τα περισσότερα ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, όπου ενώνονται για να σχηματίσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφήγημα. Ανάμεσά τους το έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο του Πράδο της Μαδρίτης «ο Κρόνος-Χρόνος» που τρώει τα παιδιά του, «ΕΡΩΣ – ΨΥΧΗ» από τα Musei Capitolini της Ρώμης, «η χάλκινη Χίμαιρα» από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, οι «Ώρες Εποχές» από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μαζί με τις «Εποχές» του Γιάννη Τσαρούχη, από ιδιωτική συλλογή και άλλα πολλά.

 Κάπως έτσι ο θεατής περιηγείται μπροστά από 164 αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα, εικόνες και πίνακες ζωγραφικής ενώνοντας την αρχαιότητα και το Βυζάντιο με την Αναγέννηση και την νεότερη τέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου.

Γιώργος Σεφέρης – Εξήντα χρόνια από το Βραβείο Νόμπελ

 Εκτός από αυτές τις σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις, υπάρχουν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες, όπως αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη για τα 60 χρόνια από το πρώτο Βραβείο Νόμπελ, στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24.2.2024 και παρουσιάζει πλήθος τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού, όπου μέσα από αφίσες, εφημερίδες της εποχής, ντοκουμέντα καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, αναδεικνύεται η προσωπικότητά του.  (Στον ίδιο χώρο υπάρχει και αναφορά στον Γιάννη Σκαρίμπα).

  Κλείνω με ένα συγκινητικό απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Σεφέρη, στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας (Στοκχόλμη, 10.12.1963).

   «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *